Devadesátiny zakladatele Černého divadla

Černé divadlo Jiřího Srnce

Po celém světě sklízí úspěchy s jedinečným Černým divadlem Jiří Srnec, divadelník, scénograf, výtvarník,  hudební skladatel, který se narodil 29.8.1931.

Jiří Srnec | Foto: Jindřich Nosek,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Black Light Theatre Srnec (Černé divadlo Jiřího Srnce) je prvním černým divadlem na světě.   Mezinárodní úspěch zaznamenalo už v roce 1962 na festivalu ve skotském Edinburghu. Od té doby zavítalo do 68 zemí světa, vystupovalo na téměř 90 divadelních festivalech.

Černé divadlo využívá princip černého kabinetu: na zatemněném jevišti nejsou černě odění herci proti černému pozadí vidět. Naopak rekvizity osvětlené ultrafialovým zářením nebo pohyblivými bodovými reflektory září a vytvářejí vlastní příběhy.

Černé divadlo Jiřího Srnce | Foto: Česká televize

Mezi nejznámější inscenace patří Pruhovaný sen, Legendy staré matky Prahy, Alice v říši zázraků, Peter Pan, Labyrint, Týden snů, Bílý pierot v černém.

Jiří Srnec, který vystudoval konzervatoř, loutkářskou katedru DAMU a grafickou školu, spolupracoval i  s dalšími divadly – např. s divadlem Semafor, Laternou magikou na legendární inscenaci “Kouzelný cirkus”, Divadlem Spejbla a Hurvínka a státní operou v Mnichově. V roce 2011 mu prezident udělil
nejvyšší státní vyznamenání – medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.

klíčové slovo:
  • Výročí týdne

Související