Dioxiny ve Spolaně Neratovice

Jedenáctkrát vyšší koncentraci nebezpečných jedů - dioxinů než u průměrné populace naměřili vědci u bývalých zaměstnanců Spolany Neratovice. Potvrzují to výsledky uvedené ve zprávě, kterou vydala Klinika pro nemoci z povolání. Výsledky zveřejnilo občanské sdružení Arnika. Podrobnosti přinesl Mikuláš Kroupa.

V roce 1968 musela Spolana Neratovice, chemická továrna na břehu řeky Labe, ukončit výrobu pesticidů, protože zhruba 80 zaměstnanců vážně onemocnělo. Nikdo tenkrát nevěděl, že se jedná nebezpečnou chorobu vzniklou v důsledku otrávení dioxiny. Podle zmíněné studie mají v těle tito bývalý zaměstnanci dokonce 35 krát vyšší koncentraci nejnebezpečnějšího dioxinu takzvaného seveského než u průměrné populace. Potvrdil to odborný konzultant ekologického sdružení Arnika Miroslav Šuta.

"U těchto bývalých zaměstnanců Spolany se vyskytla zvýšená úmrtnost na rakovinu. Většina z nich zemřela. Těch několik, zhruba 15 až 20 osob si stěžují na různé zdravotní problémy. Dioxiny způsobují zvýšené riziko infarkt a cukrovky. Otrava vytváří tukové boule, které se musí operovat. Lidé netrpí jen fyzickou bolestí, ale také psychickou."

Kromě České republiky jsou v zahraničí pouhé dvě skupiny lidí, kteří trpí otravou dioxinů ve vysoké koncentraci. Opět Miroslav Šuta.

"V Americe sledují účinky dioxinů na válečných veteránech z Vietnamu. Další skupina postižených se objevila v souvislostí s ekologickou havárií Seveské továrny v Itálii."

Dioxiny zamořili ve Spolaně Neratovice podle odborníků z ekologického sdružení Arnika obrovské množství budov, půdu, podzemní vody a vzduch. Dosud prý hrozí zamoření širokého okolí. Například přívalové deště vyplaví dioxiny z továrny přímo do řeky Labe. Přitom jediná molekula dioxinu může postupně zapříčinit postiženému rakovinu. Co na to tiskový mluvčí Spolany Neratovice Zdeněk Joska?

"Ten, kdo sleduje vývoj Spolany Neratovice, jistě ví, o zamoření dvou budov továrny, o zdravotním postižení některých bývalých zaměstnanců, ale jistě také ví, jak se Spolana těmto vlivům brání. Mnohokrát jsme veřejnost informovali, že žádné akutní nebezpečí nehrozí."