Ostražitost ano, panika ne

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ministr zemědělství Ivan Fuksa chce kvůli dioxinové aféře v Německu rozsáhlejší kontroly potravin. Agrární komora zase volá po úplném zákazu dovozu masa a vajec z Německa.

Jan Veleba,  foto: ČTK
Podle posledních informací bylo v Německu vyrobeno až 3000 tun krmného tuku pro zvířata kontaminovaného rakovinotvorným dioxinem, kvůli jehož výskytu ve vejcích a mase nechaly tamní úřady preventivně zavřít přes 1000 zemědělských farem a drůbežáren. České úřady trvají na tom, že kontaminované maso se k nám nedostalo. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby to ale nelze zaručit:

"Tím, že dovážíme velké množství speciálně vepřového masa z Německa, ani ne tak vejce, ani ne tak další komodity, ale speciálně vepřové maso, tak se domníváme, že by do doby než se celá záležitost vyšetří, spolehlivě vyšetří, měl být český spotřebitel chráněn. Z Německy by se sem zkrátka živočišné produkty neměly vozit, to znamená zavřít hranice, anebo veškeré dodávky, které odtamtud jdou, rozborovat a kontrolovat."

Foto: ČTK
V případě požadavku Agrární komory však mají české úřady jen omezené pravomoce, tvrdí ředitel Státní veterinární správy Milan Malena:

"Uzavřít hranice nemůžeme, protože po roce 2004 se stala Česká republika součástí Evropské unie a hranice se posunuly ve vztahu k intrakomunitárnímu obchodu na vnější hranice s třetími zeměmi. Takže to ani fakticky není možné."

Zvýšené rozbory a kontroly masa podporuje i Svaz chovatelů prasat. Podle šéfa této profesní organizace Jana Stibala je totiž teď téměř nemožné poznat, odkud bylo vepřové maso dovezeno:

"Vepřové maso není značené individuálně, a jakmile je jednou půlka dovezena a rozbourána, už nikdo nepozná odkud pochází. To znamená potenciálně, že pokud by se sem dál dováželo maso z Německa, které by třeba bylo kontaminováno, pak by bylo rozbouráno a už nikdo nepozná, že bylo z Německa. A mohli bychom být nařčeni z toho, že i u nás existuje nějaká podobná aféry, že i u nás krmiva nejsou bezpečná, přesto, že to v žádném případě není pravda."

Ivan Fuksa
V současnosti lze ze štítku připojeného k masu vyčíst jen informaci o místě zpracovaní. Maso, které se k nám dováží z Německa, tak prý může zákazník mylně zakoupit jako české. Aby údaje o původu potravin byly povinné chce i Potravinářská komora. Její prezident Miroslav Toman připomněl, že návrh, který takové označení zavádí, už připravuje Evropská komise:

"Je velmi pravděpodobné, že toto nařízení vznikne pro určitou skupinu potravin, hlavně pro maso drůbeží, vepřové, ryby a podobně. Bude to povinné značení. My jako Potravinářská komora, jako zpracovatelský průmysl, to podporujeme, zvláště nyní v souvislosti se zahraničními potravinovými aférami. Je to připravované Evropskou komisí ve spolupráci s členskými státy. Je velmi obtížné říci, kdy to nařízení vstoupí v platnost. Předpokládáme, že to bude v průběhu letošního roku."

I ministr zemědělství Ivan Fuksa chce kvůli dioxinovému skandálu v Německu větší kontroly potravin. Úřadům nařídil, aby prováděly intenzivnější prověrky zboží, které se k nám dováží od našich západních sousedů. Požadavek Agrární komory úplně zakázat dovoz německého masa a vajec resort odmítá. Ředitel sekce potravinářských výrob ministerstva zemědělství Pavel Bohatec tvrdí, že úřady mají vše pod kontrolou a není důvod k panice:

Foto: ČTK
"Pokud se takový problém v sousední zemi vyskytnul, tak je samozřejmě plně v kompetenci pana ministra i dozorových orgánů, aby zvýšili počet vyšetření se zaměřením na problematiku spojenou s dioxinem. Státní dozorové orgány fungují tak, jak mají, a myslím, že je opravdu třeba snížit paniku, která může znejistit spotřebitele i farmáře. Já si myslím, že to teď není na místě."

Z dovozu pochází již přibližně polovina tuzemské spotřeby vepřového masa. Velké procento ze zhruba 200 tisíc tun se přitom do Česka dováží právě z Německa. Státní zemědělská a potravinářská inspekce zahájila kvůli kauze preventivní kontroly potravin v českých obchodech.