Lidé v okolí neratovické Spolany mají v krvi dvojnásobek dioxinů

Areál neratovické Spolany

Až dvojnásobek dioxinů v krvi mají ve srovnání s obyvateli středočeského Benešova lidé žijící v okolí neratovické chemičky Spolana. Ukázala to studie, kterou na základě loňských průzkumů vypracoval Státní zdravotní ústav.

Hygienici však tvrdí, že toto množství dioxinů je srovnatelné s jinými evropskými státy a v podstatě neohrožuje lidské zdraví.

"I když k určité kontaminaci u obyvatel dochází, ty výsledky nesvědčí o tom, že by tam bylo zvýšené riziko například vzniku nádorových onemocnění,"

tvrdí hlavní hygienik ČR Michael Vít. S tím však ostře nesouhlasí ekologové z hnutí Greenpeace, kteří již několik let poukazují na vysokou zátěž dioxiny, polychlorovanými bifenyly a dalšími škodlivými látkami v okolí Spolany. Podle Miroslava Šuty z Greenpeace je množství škodlivin na Neratovicku alarmující. Zejména dioxiny přitom mohou vést ke vzniku vážných onemocnění:

"Dioxiny mohou způsobovat rakovinu, narušení imunitního systému, hormonálního systému, vrozené vývojové vady. Těch účinků je celá řada."

Dioxiny vznikaly jako vedlejší produkt při výrobě herbicidů, kterými Spolana zásobovala české zemědělství od 60. let minulého století. Až 90 procent těchto škodlivých látek člověk přijímá v potravním řetězci. Dioxiny byly v loňském roce nalezeny i ve vejcích a v mase drůbeže, kterou lidé v okolí chemičky pěstují:

"U lidí, kteří více konzumují v místě vajíčka, je vyšší obsah organických látek v krvi, čili tady by asi nebylo vhodné pěstovat,"

připustil hlavní hygienik Vít. Hygienici vyšetřili po dvaceti lidech z obcí Neratovice, Libiš a Tišice, které s chemičkou sousedí, a jako kontrolní vzorek sloužil stejný počet obyvatel Benešova u Prahy. Kromě dioxinů a polychlorovaných bifenylů sledovali také obsah pesticidů a rtuti v jejich krvi. Výzkum neprokázal, že by k zamoření toxickými látkami došlo v důsledku katastrofálních povodní v roce 2002.