Divnopis: Bíluky

0:00
/
0:00

V našem seriálu o divných jménech vesnic v Česku jsme zatím měli jen dvě jména začínající na B - Baliny a Bezděz. Dnes přidáme třetí, a to Bíluky na Klatovsku. Abychom zjistili proč se tak jmenují, musíme tam s reportérem Markem Janáčem.

Co Vás tak napadá, když se řekne Bíluky?

"Ježíš, to my nevíme. Asi bílky, ne?"

Jako že tady máte hodně slepic?

"Já ani nevím, z jakého důvodu," brání se paní Hana Fialová. Její soused ale po poradě s dcerou hned ví, a tak nám přes plot říká:

"Bílý louky, a z toho vznikly Bíluky. Bylo to jako bílý louky."

Z tou barvou to lidé v Bílukách trefili, ale jazykovědec Milan Harvalík by v tom pěstování nehledal. Název Bíluky totiž vznikl stejně, jako jméno jiné české obce Běloky.

"Slyšíme tam asi dvě části. Problém bude spíše v tom, kde najdeme ten šev mezi oběma komponenty. Dnes, protože existuje slovo 'louka', 'luka', spíš chápeme první část 'Bí' jako něco jiného, zvlášního, a 'luky' jako jeden základ, ale původně ten šev tam je právě za tím 'l'. Čili bylo 'běl' nebo 'bíl', a 'uky'."

Jazykovědci zrekonstruovali, jak to znělo původně, a vyšlo jim jméno 'Bělooký'.

"A znamenalo to ves lidí bělookých. Nesmíme si tedy představit přímo bílé oči, ale zřejmě ta jejich bělma byla velmi výrazná nebo měly i ty panenky světlejší barvu. Zkrátka pro své sousedy se vyznačovali světlýma očima,"říká Milan Harvalík.

Ostatně v Bílukách dodnes žijí Vokáčovi. Pani Marie ovšem o názvu Bíluk četla něco jiného:

"Spíš psali jako výluky."

"Tak kdyby to měly být vlakové výluky, tak bychom měli bezesporu primát na celém světě, protože jméno 'Běluky' je doloženo již v roce 1373. Takže takových možná 450 let před tím, než se objevuje vlak," reaguje jazykovědec Harvalík.

A tady někde jezdil vlak, že to mělo výluky?

"No, tady těžko, tady vlak nejezdil, nejezdí a ani jezdit nebude," uzavírá paní Marie Vokáčová.