Divnopis: Cotkytle

0:00
/
0:00

Obec s dalším podivným názvem se nachází na českomoravském pomezí nedaleko Lanškrouna. A jak přišla Cotkytle ke svému jménu?

Cotkytle je vesnice, ve které je na silnici více serpentin než kolik je v celé vsi domů. Je v kopcích a ve středověku tu musely být hluboké lesy. Co to slovo Cotkytle znamená, to tu ví asi polovina lidí.

"Kytle, to byla taková stará pánská zástěra pracovní."

A proč se to jmenuje zrovna tady Cotkytkle?

"To nevím, zřejmě tady kdysi dávno někdo pracoval."

Dnes už v Cotkytli pracuje snad jen starosta Ivo Berky.

"Cotkytle je vlastně z původního německého názvu ´Zotkytel´, je to v překladu ´chlupatá halena, chlupatá sukně."

S překladem zcela souhlasí jazykovědec Milan Harvalík a vysvětluje, proč dali lidé tomuto místu tak divné jméno.

"Je to jméno tzv. výstražné. Tenhleten název se totiž objevoval na takových místech při obchodních cestách, kde kupcům a cestujícím hrozilo nějaké nebezpečí - přepadení, loupeže apod. Takže máme třeba taky jméno Zuckmantel čili ´mantel´ jakožto plášť a ´zuck´strhnout, cuknout. V Čechách máme Daskabát, ´dej sem kabát´. Pak je také třeba Cerkytli - trhej, strhni tu halenu. Takže vidíme, že ten, kdo by v blízkosti toho jména Cotkytle měl dávat pozor. Už ti jeho předchůdci ho vlastně v tom místním jméně varovali: Dej si pozor, tady ti mohou strhnout - ukradnout tu tvou halenu, tu tvou kytlici."

Když to říkáme panu starostovi, nechce tomu věřit.

"My jsme měli nedávno svěcení znaku a praporu a podle dochovaných pečetí má Cotkytle ve znaku srdce. A to znamená ženskost, upřímnost, takže tady to mě docela překvapuje."

Takže tady se nekrade?

"Nijak zvlášť ne."