Divnopis: Felbabka

0:00
/
0:00

Už několik týdnů vám nabízíme seriál „Divnopis", ve kterém pátráme po původu divných názvů vesnic celé České republiky. Dnes vás zavedeme do Felbabky poblíž Hořovic. Naším průvodcem je reportér Marek Janáč.

"Nerozhlížejte se, protože já mám vytahané peřiny. Pojďte dál,"

zve nás k sobě paní kronikářka Anděla Nesnídalová a vypráví prastarou pověst o vzniku názvu Felbabka.

"Prý utíkal voják, zběh, pronásledovali ho a on vběhl do jedné chaloupky. Byla tady vdova, která mu pomohla tím, že mu dala ženské šaty. On chytil koště a začal zametat. Hledači přešli. Nevšimli si ženské, která zametá zápraží a odešli pryč. Vdova a ten feldvébl našli v sobě zalíbení a on zůstal."

Lidé prý si feldvébla upravili na felbábu a název vsi byl na světě. Jazykovědec Milan Harvalík ale kroutí hlavou.

"Já bych tam tuhle souvislost nehledal, protože v téhle době už máme hodně listinných pramenů a to jméno by bylo velmi pravděpodobně zmíněno už dřív."

Podle Harvalíka je jméno vesnice odvozeno od příjmení, které znělo Felbáb.

"To má původ v němčině, ve slově feldvébl, což znamenalo šikovatel. Čili souvislost nějaká s válkou tam je. Nikoliv ale s feldbábou, ale s feldvéblem."

Podle Harvalíka je otázkou, proč dostal pan Felbáb své příjmení.

"To je totéž, jako když budeme mít třeba usedlost Císařka. Tam ta souvislost s císařem je jen ta, že se ten člověk tak jmenoval. Nebudeme to spojovat s nějakým opravdovým císařem, opravdovým vládcem."

Mimochodem dnes už ve Felbabce žádný Felbáb nežije. Ale na stránkách ministerstva vnitra lze ze statistiky vyčíst, že v České republice žije dodnes 18 mužů se jménem Felbáb a 19 mužů se jménem Felbába. Možná o původu svého rodového jména vědí víc.

Divnopis si můžete koupit také jako bohatě ilustrovanou knihu. Vyšla ve vydavatelství Českého rozhlasu - Radioservis, které má katalog na internetové adrese www.radioservis-as.cz.