Divnopis: Koda

0:00
/
0:00

V našem prázdninovém seriálu „Divnopis" mapujeme divné názvy vesnic celé České republiky. Po obci Felbabka míříme na Berounsko, kde leží obec Koda. Naším průvodcem je reportér Marek Janáč.

Název Koda je prý ještě z dob, kdy na našem území pobývali Keltové. Tvrdí to alespoň starosta nedalekého Tetína Pavel Hejna. Název prý souvisí s tím, že v kraji málo prší:

"V dobách před tisícem let chodili a vysílali prosby údajně kódy do nebes k pohanským bohům, aby seslali déšť a od toho údajně vzniklo Koda."

Jenomže proč by to lidé i před dávnými dobami dělali? Vždyť přímo v Kodě je rybníček.

"Má tak vydatný zdroj, že stačil napájet mlýn."

Takže legenda je vyvrácena už samotným místem, o kterém se vypráví. Moc nám nepomůže ani jazykovědec Milan Harvalík.

"Odborná literatura většinou vychází z příjmení Koda, což je věc celkem snadná, protože máme doloženo takové příjmení. Takže to jméno existovat mohlo a není potom důvod o tom nepřemýšlet. Ale pak je problém, jak bychom vyložili tohle příjmení."

Bůh ví, jak to s tou Kodou vlastně bylo. Je na kopci a v místní jeskyni archeologové našli pozůstatky po osídlení už z doby kamenné. Našel se tu neolitický kulovitý hrnec.

"Před nedávnem objevili v minulosti zavalené tunelové prostory, v nichž byla nalezena keltská keramika. Je tedy zřejmé, že kodská jeskyně byla frekventovaným místem po celá tisíciletí. Mohlo se jednat o řadou etnik uctívané místo, které se stalo součástí celého posvátného okrsku,"

Dodává Pavel Hejna. Nemohlo by to tedy přece jen být z té keltštiny? Naléháme na jazykovědce Harvalíka.

"Můžeme předpokládat nějaké zbytky. Existuje několik jmen keltského původu na našem území, kde se to pozná. Ale u toho jména Koda to stoprocentně říct nedokážeme. Mohlo by to být, ale nemuselo."

Čili pro vás je to takový kód.

"Dalo by se to tak říct, ano."


Divnopis si můžete koupit také jako bohatě ilustrovanou knihu. Vyšla ve vydavatelství Českého rozhlasu - Radioservis, které má katalog na internetové adrese www.radioservis-as.cz.