Divnopis: Řísuty

0:00
/
0:00

Už víme, co znamenají názvy Ublo nebo Bedlno. Ale co takové Řísuty na Kladensku?

"Heleďte, tady řezník Kvapil, ne? Ten to bude určitě znát,"

snaží se vyřešit situaci pan Jiří Zídek, když se ho ptáme na původ názvu Řísuty. Nakonec zkusil svou vlastní teorii:

"Tady bylo hodně šachet, víte. A šuty, jako to co vyváželi a dělali ty haldy, tak si myslím, jestli to nemá spojení tady s těma haldama."

Pro pátrání o skutečném původu názvu obce Řísuty potřebujeme odstranit příponu -uty, kterou slovo obsahuje. Vysvětluje to jazykovědec Milan Harvalík.

"Potom ten základ, který nám tam zůstává, je 'řís'. Přičemž podle odborné literatury se odhaduje, že původně tam nebylo 'ř' ale 'r' a 'y'. Je to změna poměrně nezvyklá, víme, že to naše 'ř' vzniklo z původního 'r', které bylo před měkkým 'i', tzv. měkkého 'r'. Máme v češtině výjimečně takovou změnu doloženu. Dejme tomu: ryk - ryčet, ale také řičet. Budeme-li mít ten základ rys, tak už vlastně slyšíme to, co v tom je. To znamená označení zvířete rysa, anebo v přeneseném slova smyslu máme přídavné jméno rusý, které je také etymologicky příbuzné, což je výraz pro zrzavý. Čili je to ves lidí, kteří buď byli ryšaví, anebo měli nějaké vlastnosti jako rys. K tomu rysu se připisuje většinou odvaha a důvtip."

Lidová etymologie názvu Řísuty je ale nakonec stejně trochu malebnější. Hovoří Věra Dvořáková.

"Kdysi se říkalo, že tady byl vladyka na tý tvrzi, no a ten že měl nějaký heslo ve znaku, nebo prostě erb, že napřed říz a potom ut. Ale jestli je to pravda, to nevím."