Divnopis: Tytry

tytry.jpg
0:00
/
0:00

Tytry - tak se jmenuje obec, ve které se dnes zastavíme v našem cyklu Divnopis. Původ podivných názvů českých měst a obcí přibližuje náš rozhlasový kolega Marek Janáč:

Tytry je název malé vesničky s asi třiceti domy, která leží na Rakovnicku poblíž hlubokých křivoklátských lesů. Lidi jsou tu hrdí na to, že název obce je ojedinělý v celém Česku. Název Tytry si vysvětluje pan Pavel Kříž takto:

"Bylo to z názvu Ty tři. Já nevím, jestli to byla jenom nějaká osada. Byly tu snad jen tři chaloupky, tak Ty tři, a z toho vznikl název Tytry."

Jazykovědec Milan Harvalík ale tvrdí, že název obce Tytry se dá vysvětlit daleko prostším způsobem.

"Existovalo staročeské sloveso tytrati, které znamenalo bručeti. Máme ho doloženo v Žaltáři wittenberském."

Podle Harvalíka je právě v tomto názvu uložena zpráva o možných vlastnostech zakladatelů Tyter.

"Takže Tytry je vlastně ves bručounů, lidí, kteří nemají příliš dobrou náladu."

"My se máme, my jsme ves bručounů, /smích/"

směje se výkladu místní rodák Josef Hruška. Jazykovědec Milan Harvalík ale upokojuje: podobné názvy kdysi vesnicím dávali nikoliv jejich obyvatelé, ale lidé z okolí. Naši předkové totiž byli škodolibí a svým sousedům se posmívali.

"Zkrátka ti lidé mohli podle jednotlivce soudit celou skupin."

To se děje i dnes. V našem seriálu jsme už mluvili například o Jalubí. Lidé z okolních vesnic této vsi neřeknou jinak než Psojedy. Nejrychlejší pes na světě je prý ten, který tudy proběhne - živý. Inu, tak nějak vznikaly a vznikají názvy některých vesnic.