Do vyšetření údajné korupce nesmí náměstek Barták působit na resortu financí

Náměstek ministra financí a někdejší ministr obrany Martin Barták odešel na dlouhodobé neplacené volno poté, co deník Mladá fronta Dnes (MfD) zveřejnil jeho možné korupční chování. Za vysokou finanční částku měl podle někdejšího amerického velvyslance v ČR a šéfa vedení společnosti Tatra Williama Cabanisse nabízet urovnání problému mezi firmami Tatra a Praga, které blokovaly byznys Tatry s ministerstvem obrany. Po zveřejnění případu na vládu ostře zaútočila opozice a kauza spustila i další měření sil mezi premiérem Petrem Nečasem (ODS) a Bartákovým nadřízeným, vlivným ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). O případ se už začala zajímat i policie.

Barták hned v pátek ráno obvinění v tisku odmítl. Uvedl, že doufá v rychlé vyšetření kauzy, které by jej očistilo. Jeho nadřízený ministr financí Kalousek později doplnil, že věc je v rovině "tvrzení proti tvrzení", a proto "příslušná rozhodnutí" učiní až po konci vyšetřování. Později Barták poslal další prohlášení, v němž zveřejnil své rozhodnutí vzít si mimořádné neplacené volno. Svůj postup tak sladil s názorem předsedy vlády Nečase, který prohlásil, že si nedovede představit, aby Barták do vyšetření kauzy s Tatrou působil na ministerstvu financí. Vzápětí si Nečas s Kalouskem začali přes média vysvětlovat, zda Bartákovo rozhodnutí bylo důsledkem varovného telefonátu předsedy vlády či zda se náměstek rozhodl na neplacenou dovolenou odejít sám.

Opoziční politici mají na situaci jednoznačný názor. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky musí Barták okamžitě zcela opustit ministerstvo. "Já pokládám za absurdní, že člověk s tak špatnou pověstí, jako je pan Martin Barták, má na ministerstvu financí na starosti kontrolu praní špinavých peněz," řekl novinářům. Premiér na výpad reagoval výčtem velkého množství armádních zakázek zadaných bez výběrového řízení za vlády ČSSD v první polovině desetiletí. Za skandál, který překročil české hranice a který svou nečinností vůči korupci na ministerstvu obrany způsobila vláda, kauzu označil také předseda KSČM Vojtěch Filip. Ministr obrany Alexandr Vondra slíbil plnou součinnost svého rezortu při vyšetřování kauzy. Případ podle něj opět poukázal na nutnost změny armádního akvizičního systému i způsobu zadávání veřejných zakázek na ministerstvu obrany.