Dočkáme se dalšího volebního patu?

Vládní krize v Česku pomalu, ale nezadržitelně směřuje ke zkrácení funkčního období nynější Poslanecké sněmovny a k vypsání předčasných voleb. Budeme v nich vybírat poslance podle nového volebního zákona nebo se opět vystavíme nebezpečí nic neřešícího patového výsledku voleb?

Zdá se, že nás i výsledky předčasných parlamentních voleb budou držet až do konce v napětí. Většina politiků se totiž shoduje v názoru, že se za tak krátkou dobu nestihne případné změny volebního zákona schválit. Podle KDU-ČSL by se přechodná vláda měla zabývat změnou volebního zákona. Současný poměrný volební systém používající modifikovaný D´Hondtův dělitel totiž nevede v Poslanecké sněmovně k vytvoření stabilní vládní většiny. Záměr lidovců je podle jejich místopředsedy Mariána Hoška jasný:

"Naším cílem je, aby byl připraven spravedlivý volební zákon, to znamená takový zákon, který spravedlivě rozdělí hlasy. My o to chceme usilovat. Dokonce si myslíme, že tato přechodná vláda by měla mít tento volební zákon ve svém programu."

Premiér v demisi Mirek Topolánek to ale považuje za nepravděpodobné z časových důvodů, i v případě zkracování časových limitů. Podle něj se ODS pokusila vyvolat jednání o změně současného volebního zákona, ale neuspěla.

"My jsme zvedli při nynějším vyjednávání o nové vládě a řešení současné situace i změnu volebního zákona jako téma, které by mělo být součástí té dohody. Nenašli jsme na druhé straně odezvu, sociální demokraté to odmítli a v tomto smyslu budeme volit podle volebního zákona, který může znovu přinést patovou situaci jako v červnu 2006. Moc mě to mrzí, ale na změnu potřebujete v parlamentu hlasy, aby to mohly schválit, a ty tam nejsou."

Sociální demokraté tvrdí, že i oni, stejně jako ODS, mají zájem na změně nevyhovujícího volebního zákona a chtějí dlouhodobě posílit většinové prvky volebního systému, ale do říjnových předčasných voleb se podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka tyto změny prosadit nestihnou:

"Ten čas do října je příliš krátký na to, abychom udělali nějakou opravdu širokou společenskou diskusi o změně volebního zákona. My jsme samozřejmě na takovou diskusi připraveni,ale to nejde udělat v čase dvou volebních kampaní, to prostě nelze. Je opravdu krátká doba na to, abychom takový volební zákon, který by získal širokou podporu lidí, prosadili a abychom o něm vůbec diskutovali seriózně. Já si nemyslím, že úprava volebního zákona je možná jenom tím, že se dohodne politická třída země a že to mezi sebou udělají. O těch věcech se musí diskutovat napříč společností."

Současný volební zákon stanovuje jako dny voleb pátek a sobotu. Pokud by tedy platil poslanecký návrh ústavního zákona, který zkracuje funkční období nynější Poslanecké sněmovny, na němž se v úterý shodla odstupující vláda, a který počítá s předčasnými volbami nejpozději 15. října, pak by se tyto volby konaly nejpozději v pátek 9. a v sobotu 10. října.