Dohnat vyspělé země

Min. školství Jaroslav Müllner (vlevo), foto ČTK

Po dvou letech intenzivních příprav a vášnivých sporů politiků i odborníků byla v pondělí zahájena největší akce v historii českého základního a středního školství nazývaná stručně Internet do škol. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Min. školství Jaroslav Müllner  (vlevo),  foto ČTK
Akce je součástí státní informační politiky a jejím cílem je dosáhnout do roku 2005 obdobného stupně vybavení českých základních a středních škol nejmodernější výpočetní technikou, jaké je dnes běžné v nejvyspělejších zemích. Jak potvrzuje náměstek ministra školství Jaroslav Müllner, současný stav není příliš lichotivý.

"S vyspělým světem jsme na tom hůře. Minimálně poloviční počet žáků na počítač je ve vyspělém světě."

Náklady na celý program se mají v příštích třech letech pohybovat mezi čtyřmi a pěti miliardami korun. V první etapě, do konce letošního roku, má být vybaveno výpočetní technikou a napojeno na internet více než 3600 škol obou stupňů. Od pondělí začínají objíždět vybrané školy pracovníci generálního dodavatele, aby zjistili, co všechno budou školy potřebovat, a jak eventuálně využít stávající vybavení. Podle koordinátora projektu Jakuba Rainische z ministerstva školství jsou současné rozdíly mezi jednotlivými školami drastické. Některé jsou už nyní ve vybavení počítači, síťovou a jinou technikou i softwarovým vybavením na úrovni nejlepších škol ve vyspělých zemích, v jiných žijí stále v předpočítačovém věku. A právě tyto školy zařadilo ministerstvo do první etapy.

"Často slyším vyjádření ředitelů některých škol, které počítače mají, že raději jsme měli podporovat ty, kteří s výpočetní technikou umí zacházet. Já se domnívám, že povinností státu je dát rovnou šanci všem žákům, kteří nemohou za to, že jejich ředitel je šikovný nebo ne, jestli žijí v ekonomicky slabém regionu a tím pádem je těch příležitostí méně. Čili jako prvotní impuls se ministerstvo školství rozhodlo dodat počítače tam, kde ta vybavenost je nulová nebo velmi nízká. Je to také proto, že technologická, finanční náročnost pro připojení těchto lokalit, například horských malotřídek je nepoměrně vyšší, než na připojení škol v Praze, takže i z hlediska budování infrastruktury se začíná tam, kde je to obtížnější."

Celkem bude v letošním roce dodáno do škol více než 25 tisíc počítačů, na dva tisíce serverů a jiná výpočetní technika. Softwarové vybavení operačním systémem Windows 2000 v hodnotě několika stovek miliónů korun dodá zdarma firma Microsoft v rámci daru českým školám, který při své loňské návštěvě Prahy předal šéf firmy Bill Gates. Za generálního dodavatele projektu vybrala vláda ve veřejné soutěži uskupení tvořené největší českou počítačovou firmu Autocont a Českým Telecomem. To se nelíbilo antimonopolnímu úřadu. Ten také loni na několik měsíců vyhlášení vítěze veřejné soutěže pozastavil. Jak uvádí generální ředitel Autocontu Vlastimil Palata, aby se zamezilo různým dohadům, byla k zajištění projektu vytvořena koalice známých firem.

"I z toho důvodu jsme postavili takovou koalici, do které jsme zahrnuli spolupracující firmy jako je Compaq, HP, Microsoft, Sisco apod."

Celý proces od prvního kontaktu pracovníků generálního dodavatele se školou až po zprovoznění techniky má trvat asi pět týdnů. Generální dodavatel vedle základního vybavení škol vybuduje rovněž zvláštní školskou celorepublikovou síť. Připojení škol na internet zajistí generální dodavatel zdarma po dobu tří let. V rámci projektu má být na různé stupně počítačové odbornosti vyškoleno do roku 2005 na sto tisíc pedagogů.