Doly na Karvinsku zahájily přípravu na šestitýdenní přerušení těžby kvůli koronaviru

Foto: archiv HZS Moravskoslezského kraje

Těžební společnost OKD v pátek ve svých černouhelných dolech na Karvinsku postupně začala zastavovat těžbu a zahájila práce na zajištění pracovišť na šestitýdenní odstávku. Firma chce tímto krokem zastavit šíření koronaviru. Plošné testování na dvou dolech ukázalo pozitivitu u více než 20 procent horníků.

Foto: archiv HZS Moravskoslezského kraje

Opatření ale neznamená, že by v dolech nebyli žádní zaměstnanci. I v době odstávky se na každém z dolů bude pohybovat zhruba 200 lidí. Podle předsedkyně představenstva OKD Vandy Staňkové musí na pracovištích zůstat lidé, kteří se starají o bezpečnost dolu. Šachty budou podle ní připravené na úplné zastavení provozu zhruba za týden.

„Takže tam pošleme trochu víc lidí než těch 200. Sfárají dolu a začnou kontrolovat všechny důlní stavby a podobně tak, aby to připravili z bezpečnostního hlediska,“ uvedla.

Podle krajské hygieničky Pavly Svrčinové jsou kontroloři z hygienické stanice na dolech každý týden a prověřují hygieniky nařízená opatření. „Samozřejmě, že tam lidé budou, ten důl nemůžeme úplně zastavit. Tam se musí větrat, čerpat důlní vody," uvedla.

Foto: archiv OKD

Zaměstnanci, na které se bude vztahovat přerušení provozu, a bude tedy takzvaná překážka na straně zaměstnavatele, budou pobírat plnou průměrnou mzdu. Horníci v karanténě ale dostanou jen 60 procent průměrné mzdy.

Uzavření OKD zklidní situaci

Přerušení provozu se týká všech čtyř dolů na Karvinsku. Nemoc covid-19 se nejprve potvrdila na dole Darkov a později i na dolech ČSM Sever a Jih. Většina nakažených ale podle hygieniků nemá vážné příznaky nemoci.

Adam Vojtěch,  foto: ČTK / Jaroslav Svoboda

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že uzavření OKD kvůli koronaviru zklidní situaci, ale stát by to nenařídil. Riziko pro obyvatele regionu není podle něj výrazné. Vojtěch zároveň dodal, že není důvod k tomu, aby se kvůli situaci na dolech uzavíral celý region.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) přerušení těžby v dolech uvítal. Podle něj to je v daný okamžik jediná možná cesta, jak zabránit šíření nákazy. „Těch 6 týdnů by mělo stačit na to, aby se odstranilo veškeré nebezpečí, které je spojeno s nákazou,“řekl. Hejtmanství navíc plánuje s hygieniky posílit testovací kapacity v kritických místech jako je Havířov, Karviná, Třinec nebo Frýdek-Místek.