Dopravu v ČR od rána ztěžuje počasí, v Čechách hrozí náledí

Dopravu v Česku komplikoval sníh, déšť, snížená viditelnost i ledovka. V Kladně a některých okresech Plzeňského kraje byla vyhlášena kalamita, vydatná sněhová nadílka v úterý dopoledne zpožďovala letadla na ruzyňském letišti. V Moravskoslezském kraji se znovu zhoršilo ovzduší, špatná je i situace na severu Čech. Meteorologové varují před ledovkou a náledím, které až do čtvrtečního rána hrozí v Čechách a po celý čtvrtek na Moravě a ve Slezsku.

Kvůli přívalům sněhu byl v Kladně už v pondělí večer vyhlášen kalamitní stav, město má problémy především s odklízením sněhu ze silnic a chodníků na sídlištích. Radnice zapojila do úklidu veškerou techniku a povolala pracovníky veřejně prospěšných prací, strážníky a 15 vězňů. Kalamitní stav vyhlásili také silničáři na Tachovsku, Rokycansku a jižním Plzeňsku, hlavním problémem jsou stromy padající pod tíhou mokrého sněhu a namrzající silnice. Vydatná nadílka sněhu dopoledne zpožďovala letadla na ruzyňském letišti, některé lety se zpozdily o více než dvě hodiny, čtyři byly zcela zrušeny. Sníh komplikoval také železniční dopravu. Téměř všechny dopolední vlaky odjížděly z pražského Hlavního nádraží se zpožděním, někdy až 100 minut.

V pražské Dlouhé ulici se po pádu sněhu propadla plexisklová výplň podhledu a dopadla poblíž procházejících dětí, skleněná střecha se pod vahou sněhu a ledu propadla také v pasáži Jiřího Grossmanna. Na Žižkově sníh padající ze střechy zranil mladého muže.