Dosud neznámý horoskop Albrechta z Valdštejna předpovídal 11 let jeho života

Foto: Štěpánka Budková

Národní muzeum představilo dosud neznámý horoskop slavného vojevůdce Albrechta z Valdštejna. O jeho existenci se sice vědělo už v 19. století, nikdo ale netušil, že se týká právě vévody. Nebývalé dílo den po dni předpovídá 11 let jeho života.

Foto: ČTK
"To je opravdu obrovské dílo, které nemá obdoby. Jsou známy sbírky horoskopů mnoha osob z té doby. Ale aby u nás nebo ve střední Evropě byla nalezena takto rozsáhlá práce věnovaná jednomu člověku den po dni, to je opravdu unikátní,"

uvedl astrolog Pavel Turnovský. Podle něj byl vévoda naprosto nezávislá, moderní osobnost. Valdštejn si horoskopy objednával u astronoma Jana Keplera. Ty ho však kvůli stručnosti příliš neuspokojovaly. Zato horoskop, který byl objeven v na zámku Kopidlně má 250 stran. Podle filigránů na použitém papíru byl vyhotoven ve slezské Nise v době, kdy zde Valdštejn shromažďoval svou armádu za účelem osvobození Slezska a Dolního Saska od Dánů. Jak uvedl vedoucí oddělení zámeckých knihoven Petr Mašek, kdo je autorem horoskopu, se však zjistit nepodařilo.

Foto: ČTK
"Používal celou škálu technik. Od tradičních, dokonce i ve své době už polozapomenutých až po nejmodernější tzv. dánské tabulky Tychona de Brahe, které vyšly právě v tom roce 1627. Čili měl k dispozici to nej, co tehdejší trh s informacemi nabízel."

Kdy jste poprvé zjistil, že držíte v ruce Valdštejnův horoskop?

"Já si to datum nepamatuji, pan kolega Turnovský mě to dokonce vyčetl, že jsem si nepoznamenal astrologické okolnosti nálezu. Je to už několik let."

A podle čeho jste zjistil, že je to Valdštejnův horoskop?

"Ve chvíli, kdy jsem si pročítal název toho rukopisu. Zjistil jsem, že se jedná o horoskop osobnosti, která je zatajena pod jménem 'Kníže války'. V ten okamžik mě to pochopitelně napadlo, protože ten termín Kníže války na Valdštejna bytostně sedí a navíc je známa jeho náklonnost k horoskopům. Jiný Kníže války se v ten den a hodinu v Evropě nenarodil."

Foto: Štěpánka Budková
Do Kopidlna se rukopis dostal zřejmě díky hraběti Jindřichu Schlikovi, kterému zámek patřil a který byl blízkým Valdštejnovým spolupracovníkem. Mohl být prostředníkem, ale i tím, kdo si tajně horoskop objednal.

"U významných osobností jako byl Valdštejn se horoskopy různými tajnými způsoby kopírovaly, v zásadě kradly a poskytovaly nejspíše za úplatu dalším osobám. Bylo to vnímáno jako strategický materiál. U osobností, který hýbaly dějinami celé Evropy, bylo pochopitelně nutné, jak se bude jejich život vyvíjet."

Jak dodal Petr Mašek, Valdštejnův život se v mnoha bodech s horoskopem shoduje. Autor ho však nevaroval před násilnou smrtí. Předpověděl, že vévoda zemře v 63 letech na mozkovou mrtvici. Albrech z Valdštejna byl však zabit v Chebu o deset let dříve.