Držte se tradičních hodnot a obnovte víru, vyzval papež při návštěvě Česka

Foto: ČTK

Cesta papeže Benedikta XVI. do České republiky byla mimořádně úspěšná. Shodli se na tom politici, zástupci katolické církve, věřící i sám Svatý otec. Na setkání s ním do Prahy, Brna i Staré Boleslavi zamířilo více než 170 tisíc lidí. Podrobněji o jeho návštěvě teď Milena Štráfeldová v dnešní rubrice:

Foto: ČTK
Událost roku - i tak se hodnotí víkendová návštěva Benedikta XVI. v Česku. Předcházely ji stejně rozsáhlé přípravy jako dubnovou cestu amerického prezidenta Baracka Obamy do Prahy. Provázela ji stejně přísná bezpečnostní opatření. Pro věřící i katolickou církev to však byla spíš událost desetiletí - naposledy totiž Svatý otec navštívil Českou republiku před dvanácti lety. Benediktův předchůdce Jan Pavel II. tu byl dokonce třikrát, a jako Polákovi mu tehdy nedělalo potíže promluvit k věřícím česky. Velkou snahu v tomto směru prokázal však i sám Benedikt XVI., když v sobotu promluvil na ruzyňském letišti:

Foto: ČTK
"Mám velikou radost, že mohu být dnes v České republice, a jsem vám všem hluboce vděčný za srdečné přivítání. Díky vám všem. Musím říci, že jsem se opravdu dlouho těšil na tyto dny mezi vámi v České republice, kterou hrdě nazýváte země česká, domov můj. Srdečné díky."

Z letiště, kde ho uvítal prezident Václav Klaus s manželkou, zamířil Svatý otec k malostranskému kostelu Panny Marie Vítězné. Chtěl se tu poklonil Pražskému Jezulátku. Sošce, které katolíci po celém světě připisují zázračnou moc, přinesl jako dar zlatou korunku. Promluvil tu o důležitosti rodinného zázemí a o péči, kterou je třeba věnovat dětem. U Jezulátka ho už čekaly první tisíce věřících.

Foto: ČTK

Jedním ze dvou nepochybných vrcholů papežovy návštěvy v Česku byla nedělní mše v Brně. Na letištní ploše v Tuřanech se sešlo kolem 120 tisíc poutníků především z Moravy. Byli mezi nimi však i věřící z Čech, Slovenska, Rakouska, Polska a dalších zemí. I zde papež krátce promluvil česky:

"Moji milovaní, je pro mne velkou radostí být zde s vámi dnes v Brně, v srdci Moravy. Zdravím také všechny, kteří jsou s námi spojeni sdělovacími prostředky. S láskou pamatuji i na starší osoby, na trpící a na nemocné."

Foto: ČTK
Papež během své návštěvy často mluvil o významu tradice a potřebě obnovení víry v moderním světě.

"Vyzývám všechny občany v České republice, aby znovu objevili křesťanské tradice, které formovaly jejich kulturu. Doufám, že zdejší křesťané budou i nadále přispívat k řešení problémů nového tisíciletí."

Jistě si byl přitom vědom, že Česko je jednou z nejateističtějších zemí Evropy, kde i sama katolická církev přiznává, že počet praktikujících věřících stále klesá. Pro poutníky, kteří se na jeho mši do Brna vydali, šlo ale o celoživotní zážitek:

"Je to určitě duchovní setkání a ve druhé řadě také setkání s hlavou katolické církve. - To je takové probuzení, takový nádech víry, té církve. Nový pohled. - Je to takové potvrzení ve víře. Takový směr, který tomu může dát ještě do budoucna, takový impuls."

Benedikt XVI. a kardinál Vlk,  foto: ČTK
V pondělí, které jako svatováclavský svátek bylo současně Dnem české státnosti, zavítal Svatý otec do Staré Boleslavi. I tady se na mši sešlo kolem padesáti tisíc lidí. Papež tu oslovil zejména mládež a vyzval ji, aby se nenechala svést ke konzumnímu způsobu života. Kromě bohoslužeb s desítkami tisíc věřících však papeže během tří dnů čekala i setkání s akademiky, biskupy a politickou reprezentací. Pražský biskup Václav Malý poté vyzdvihl intelektuální rozměr papežovy osobnosti:

"Papež je plachý, přemýšlivý, je to takový typický intelektuál. Na druhé straně ale právě proto, že jeho vnější projev není vůbec okázalý, tím více soustředí pozornost na to, co řekne."

Jako mimořádnou hodnotil papežovu návštěvu například katolický kněz, profesor Karlovy univerzity a prezident České křesťanské akademie Tomáš Halík:

Benedikt XVI. a Václav Klaus,  foto: ČTK
"Například sám fakt, že papež tak krásně před celým světem hovořil o vznešenosti našeho národa, o kvalitě naší kultury. To v době, kdy naše země nemá příliš dobrý mezinárodní zvuk, díky komediálním veletočům na naší politické scéně, zdržování Lisabonské smlouvy a tak dále, tak v této době, když papež řekne před světem tato velká slova o naší zemi, to je vlastně reklama k nezaplacení."

Mimořádný význam papežově návštěvě v České republice na závěr připsal i prezident Václav Klaus:

Foto: ČTK
"Poselství, které nám přinesl, zaznělo jasně, zaznělo přesvědčivě, zaznělo tak, že jsme mu rozuměli. A já věřím, že bude znít v naší zemi i nadále. V tomto smyslu jsem plně přesvědčen, že tato cesta byla opravdu úspěšná. Myslím, že posílila vztahy České republiky a Vatikánu, které jsou dobré, a pevně věřím, že budou dobré i v budoucnu."

Během cesty Benedikta XVI. však zůstala uzavřena dosud sporná témata vztahů mezi státem a církví. Poslanci dosud neodhlasovali smlouvu s Vatikánem, odkládá se odškodnění církví. Biskupové však dali najevo, že na odškodnění nebudou kvůli současné hospodářské krizi naléhat.