Papež Benedikt XVI. navštíví Svatováclavskou pouť ve Staré Boleslavi

Benedikt XVI., foto: ČTK

V září letošního roku navštíví papež Benedikt XVI. Českou republiku. Jeho návštěva se připravovala delší dobu, některé původní představy byly později dementovány, ale dnes už je vše oficiálně potvrzeno. Stráví v České republice 3 dny a jeho program bude mít dvě roviny: státní a pastorační.

Benedikt XVI.,  foto: ČTK
Papež Benedikt XVI. věnuje České republice samostatnou návštěvu. Původní představy o spojení s návštěvami sousedních zemí se ukázaly nerealizovatelné. Přijede jako hlava katolické církve i jako nejvyšší představitel Vatikánu. Na mezistátní úrovni ho očekává krátké setkání s prezidentem Václavem Klausem a osloví politiky a diplomaty. Zbytek jeho programu vyplní setkání s kněžími a zástupci církví, s věřícími, mládeží a s akademickou obcí. Bude sloužit dvě bohoslužby a pronese poselství mládeži. Kromě Prahy navštíví i Brno a Starou Boleslav. Jaké téma bude papežova návštěva mít? O tom více mluvčí Arcidiecéze pražské Aleš Pištora.

"On přijíždí rok poté, co jsme v pražské arcidiecézi slavili 1000 let od narození sv. Václava. Ty oslavy ještě doznívají. Svatý otec přijíždí na den svátku sv. Václava a přijíždí do Staré Boleslavi. Čili je zřejmé, že jedním z těch témat bude sv. Václav a jeho působení a místo v naší tradici a vůbec v dějinách české země."

Bazilika sv. Václava ve Staré Boleslavi
Benedikt XVI. se zúčastní svatováclavských oslav ve Staré Boleslavi. V pondělí 28. září ráno nejprve navštíví baziliku sv. Václava a poté za městem na Proboštské louce bude sloužit mši svatou. Prostor navrhl architekt Pavel Šefl. V čele louky na přirozené terénní vyvýšenině bude stát pódium pro papeže vybavené jednoduchým křížem, zobrazením sv. Václava a Palladiem země České. Základem koncepce amfiteátru je podle Šefla motiv dlaně.

"Existuje zvlášť v latinsko-amerických zemích motiv tzv. mocné ruky, což je otevřená Kristova dlaň. Ono totiž to krajinné modelování té louky jakousi otevřenou dlaň vytváří."

Kolik návštěvníků a účastníků národní svatováclavské pouti louka pojme?

"Očekáváme 30.000 návštěvníků, kapacita louky umožňuje pojmout až 100.000 poutníků. Ten maximální počet není vzhledem k obslužnosti možné logisticky zvládnout. Reálný počet je 60.000 a na tento počet připraveni jsme."

Návštěva papeže bude velkou zátěží pro dvojměstí Brandýs nad Labem Stará Boleslav. Bude se muset připravit na nápor návštěvníků, upravit infrastrukturu, investovat řádově miliony korun do vytváření vhodných podmínek pro uskutečnění akce. Starosta města Ondřej Přenosil říká:

"Musíme tomu podřídit i investiční činnost během roku, některé plánované akce pozdržet a nasměrovat finance k zajištění této akce. Druhý dopad na město by měl být takový, abychom to využili pro město, pro jeho tvář, zviditelnit se tím."

Starosta připomněl, že je to první a na dlouho asi i poslední návštěva papeže ve Staré Boleslavi. Benedikt XVI. z České republiky odletí ještě v pondělí zpět do Říma.