Dominik Duka převzal v Římě kardinálské insignie

Foto: ČTK

Pražský arcibiskup Dominik Duka převzal v Římě od papeže Benedikta XVI. kardinálský biret, prsten a dekret. Tuto sobotu se tak dovršilo jeho jmenování kardinálem, které papež oznámil počátkem tohoto roku. Česká republika má v tuto chvíli kardinály dva. Ve stejný den ale v Praze proběhla také demonstrace proti politickému působení nového kardinála.

Papež Benedikt XVI. a Dominik Duka,  foto: ČTK
Svatopetrská bazilika v Římě, sobota 18. ledna, půl jedenácté dopoledne. Začíná ceremoniál, během něhož Svatý otec jmenuje 22 nových kardinálů. Je mezi nimi i zástupce českých katolíků:

"Dominik Duka, arcibiskup pražský,"

oznámil papež Benedikt XVI. Dukovo jmenování už na bohoslužbě 6. ledna tohoto roku. Papež současně se jmenováním určil, že římským kostelem nového kardinála bude chrám sv. Marcelina a Petra. První bohoslužbu už jako kardinál odsloužil ale Dominik Duka v kostele sv. Řehoře. Zúčastnila se jí necelá tisícovka českých věřících, kteří ho do Říma provázeli. Byl mezi nimi i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg:

Karel Schwarzenberg
"To je ovšem veliká radost, byť bohužel musíme přiznat, že počet katolíků u nás není tak veliký, jaký ještě před dvěma generacemi byl."

Dominik Duka je v pořadí 22. kardinálem z českých zemí a šestým českým kardinálem po roce 1945. I většina jeho předchůdců byla pražskými arcibiskupy. Dukův nástupce v královéhradecké diecézi Jan Vokál, který sám prožil dlouhé roky ve Vatikánu, ale připomíná, že toto jmenování není automatické:

"Vždy je zároveň osobním oceněním a vyjádřením toho, že si Svatý otec dotyčného kandidáta osobně velmi váží. Povýšení arcibiskupa Dominika Duky je tedy uznáním jeho dosavadního biskupského působení. Je to vyznamenání také pro Pražskou arcidiecézi i pro diecézi naši."

Jaroslav Šebek
To ostatně potvrzuje i historik Jaroslav Šebek, který se věnuje především dějinám české církve:

"Já bych řekl, že to není jen významný krok pro katolickou církev, ale je to určitě i významný krok pro celou Českou republiku, protože je to výraz mezinárodního uznání. Sice tedy od státu Vatikán, ale je to mimořádně prestižní ocenění. A řekl bych, že je výjimečné v tom směru, že přichází poměrně brzy poté, co se stal Dominik Duka pražským arcibiskupem."

Jako ocenění pro Česko a zdejší katolickou církve vnímá své jmenování i sám Dominik Duka. Řekl to v sobotním rozhovoru pro Českou televizi:

"Jednak je to určité historické přátelské gesto vůči naší republice od jejího téměř počátku. Konec konců Vatikán byl mezi prvními zeměmi, které neuznaly Mnichovskou dohodu. A pak je to určité uznání nebo jakési vědomí, že život naší církve a některé mé kroky jsou přijímány i Svatým otcem."

Dominik Duka,  foto: ČTK
Jen pro připomenutí: ještě jako arcibiskupu pražskému se Dominiku Dukovi po vleklých soudních sporech podařilo uzavřít dohodu se státem o vlastnictví Svatovítské katedrály a v parlamentu je nyní zákon o církevních restitucích. Uzavření diplomatické smlouvy s Vatikánem bude podle něj logickým vyústěním toho procesu. Nový kardinál v České televizi také naznačil, jaké budou jeho nynější priority:

"Při první návštěvě papeže Benedikta XVI., a doufejme, že bude i druhá, jeho zastávka vedla k Pražskému jezulátku. Čili myslím, že otázka nové generace, otázka harmonické rodiny a právo dítěte musí být jedna z hlavních starostí ne mne jako Duky, ale církve v naší zemi."

Podruhé by mohl Benedikt XVI. během svého pontifikátu navštívit Českou republiku v příštím roce, kdy se bude na Velehradě slavit 1150 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu. Jak ale podotkl český velvyslanec v Římě Pavel Vošalík, tato návštěva nebyla ještě ze strany Vatikánu potvrzena.

"Abych řekl, že v tuto chvíli víme nebo máme jakékoliv indikace, že to pozvání bude přijato, a budeme tedy moci v roce 2013 přivítat Jeho Svatost na Velehradě, to je asi ještě skutečně příliš předčasné."

V sobotu, kdy v Římě proběhlo jmenování Dominika Duky novým kardinálem, sešli se před Arcibiskupským palácem v Praze odpůrci jeho politického působení. Podle demonstrantů Duka svými politickými prohlášeními nevyjadřuje postoje části věřících v České republice.