Dominik Duka se stal kardinálem. Všichni si cení jeho diplomatických schopností

Dominik Duka, foto: ČTK

Česká republika má dva kardinály. Vedle toho dosavadního, Miloslava Vlka, jmenoval papež Benedikt XVI. kardinálem i arcibiskupa pražského a primase českého Dominika Duku. Duka se tak stane blízkým poradcem současného papeže a bude volit i jeho nástupce.

Dominik Duka,  foto: ČTK
"Monsignore Dominik Duka, arcibiskup pražský, Česká republika,"

jmenoval papež Duku mezi novými kardinály. Stalo se tak minulý pátek na Svatopetrském náměstí na závěr mše na oslavu Zjevení Páně. Noví kardinálové převezmou svoje insignie v Římě 18. února. O případném Dukově jmenování kardinálem se spekulovalo už dříve, zejména v souvislosti s tím, že kardinál Vlk letos na jaře dovrší osmdesátku. Podle církevního práva se tak už nemůže účastnit volby nového papeže. Pro devětašedesátiletého arcibiskupa Duku ale bylo jeho jmenování překvapením:

"Nepočítal jsem s tím, to mohu říci, protože jsem spíš počítal, že to chce ještě určitou dobu,"

uvedl Dominik Duka na tiskové konferenci v Arcibiskupském paláci. Připomněl, že katolická církev v českých zemích měla již dvaadvacet kardinálů.

Vysvěcení Jana Očka z Vlašimi
"Je zapotřebí říci, že je to více pozice Prahy než Duky a že také každý ze jmenovaných kardinálů si ten klobouk nebo biret ne vždy příjemně odpykal."

K nejvýznamnějším kardinálům v minulosti přitom patřil Jan Očko z Vlašimě. Ve 20. století to byli hlavně Karel Kašpar, Štěpán Trochta, Josef Beran, František Tomášek nebo Tomáš Špidlík. Všichni byli pronásledováni nacisty nebo komunisty, často ale oběma režimy.

"O něco snadnější kardinálský úřad měl pan kardinál Vlk, ale je to spíše úřad, který dává nové povinnosti, než by znamenal, že je to jakési odpočívání na vavřínech. Tak i já přijímám toto jmenování a do jisté míry jsem také zavázán i svým předchůdcům, ale i historii naší církve a naší země."

Miloslav Vlk
Podle kardinála Miloslava Vlka je jmenování Dominika Duky kardinálem výrazem papežova vztahu k české církvi.

"Je to ale i projev lásky Svatého otce k naší zemi a k Praze, že na toto myslel a že to nosí v srdci. Novému kardinálovi přejeme mnoho moudrosti do nových úkolů, které ho budou čekat, do poslání, které má jako spolupracovník Svatého otce."

Jmenování Dominika Duky kardinálem přivítal i prezident Václav Klaus, který měl dříve s katolickou církví spory kvůli katedrále sv. Víta nebo církevním restitucím. Podle něj dal papež jasně najevo, koho si přeje mít v těžké době po svém boku. Také další politici oceňují Dukovy diplomatické schopnosti, s jakými v krátké době dokázal překonat dlouholeté rozpory. I historik Jaroslav Šebek zdůraznil, že nový kardinál usiluje o dialog mezi státem a církví:

"Usiluje o to, aby církev byla daleko více přítomna ve veřejném prostoru. Toto je jeden z aspektů, kterého si velmi výrazně cení například i Státní sekretariát Vatikánu. Jeho jmenováním výrazně posiluje jeho pozice ve Vatikánu."

Dominik Duka,  foto: ČTK
Dominik Duka se narodil roku 1943 v rodině vojáka. Jeho otec za války bojoval v čs. zahraniční armádě v Anglii a byl za to v 50. letech vězněn. Dominik, vlastním jménem Jaroslav Duka, nemohl dostudovat a vyučil se zámečníkem. Až v polovině 60. let mohl pokračovat ve studiích v semináři v Litoměřicích a r. 1968 vstoupil tajně do dominikánského řádu. Zde také přijal řeholní jméno Dominik. Po vysvěcení působil jako kněz v pohraničí, už v roce 1975 mu byl ale odňat státní souhlas a dalších patnáct let pracoval v dělnických profesích. Dál se ale věnoval náboženskému studiu, jako tajný řeholník organizoval studium mladých dominikánů a byl za to v roce 1981 odsouzen na patnáct měsíců. Ve vězení se setkal i s Václavem Havlem. V r. 1986 se stal, stále ještě tajně, provinciálem řádu dominikánů v Československu a byl jím až do r. 1998. Tehdy ho papež Jan Pavel II. jmenoval biskupem královéhradeckým. V r. 2010 se stal arcibiskupem pražským a také předsedou České biskupské konference. Dominik Duka má i vysoké státní vyznamenání, Medaili za zásluhy I. stupně.