Na návštěvu Česka přijíždí papež Benedikt XVI.

Foto: ČTK

Českou republiku čeká prodloužený víkend. A zejména pro katolické věřící bude i slavnostní. Na třídenní návštěvu země totiž v sobotu přijíždí papež Benedikt XVI.

K brněnskému letišti bylo převezeno 57 předmětů,  které zde při nedělní bohoslužbě papež požehná,  foto: ČTK
Hlava katolické církve navštíví Českou republiku po dvanácti letech, které uplynuly od cesty předešlého papeže Jana Pavla II. Benedikt XVI. přijede v sobotu dopoledne na pozvání prezidenta republiky Václava Klause a České biskupské konference. Podle hlavního koordinátora příprav návštěvy, biskupa Václava Malého, ale bude mít papežova návštěva hlavně duchovní význam a nečeká se od ní posun v politických otázkách, jakými jsou například smlouva mezi státem a církví nebo dořešení otázky církevních restitucí.

"Protože papež je zároveň v čele vatikánského státu, tak přirozeně jsou mu prokazovány pocty jako hlavě státu. Ale prvotně je to pastorační návštěva, nikoliv politická návštěva," zdůraznil Malý.

Ředitel Útvaru na ochranu ústavních činitelů Lubomír Kvíčala zdůrazňuje, že právě kvůli této zvláštní dvojí roli papeže budou bezpečnostní opatření ještě náročnější, než při dubnové návštěvě amerického prezidenta Obamy: "Papež je hlava státu i hlava církve. To znamená, že je o něj daleko větší zájem, než o ostatní hlavy států, i ta bezpečnostní opatření jsou tady malinko na vyšší úrovni. Protože vzhledem k tomu, že těch církví existuje na světě více, tak se dá očekávat, že by mohlo dojít i z tohoto titulu k nějakému ohrožení bezpečnosti papeže."

Papež Benedikt XVI.,  foto: ČTK
První zastávka Benedikta XVI. po přivítacím ceremoniálu na pražském letišti bude na papežovo výslovné přání u Pražského Jezulátka, jež osobně korunuje papežskou korunkou. Proslulá soška Ježíše jako dítěte se nachází v kostele Pany Marie Vítězné na Malé Straně a ročně ji navštíví dva miliony poutníků z celého světa.

Na nedělní mši s papežem Benediktem XVI. v Brně se očekává účast až sto tisíc věřících a asi tisícovky kněží. Asi o polovinu menší by pak mohla být účast lidí na pondělní mši ve Staré Boleslavi. Tedy na místě, kde podle legendy zavražděný český kníže Václav. Právě na pondělí připadá svátek svatého Václava, který je také Dnem české státnosti.

"Pokloní se zde ostatkům českého dědičného knížete. Tím, že papež navštíví přímo Starou Boleslav, dá jasně najevo, že opravdu je to místo, odkud vzešla ta naše česká historie i česká církevní historie, katolická zbožnost,"říká koordinátor příprav Štěpán Filipec. Uctění památky českého světce považuje za důležitý prvek papežské návštěvy také biskup Václav Malý: "Protože Sv. Václav je symbolem české státnosti a zároveň tedy také mužem, který svoji moc nechápal jako vlastnictví, ale jako něco, co je mu svěřeno a co má zodpovědně spravovat. A to myslím že metské velmi aktuelní téma i v současné situaci."

V neposlední řadě se papež v Česku setká také s řeholníky, akademickou obcí a s politiky. Očekává se, že kromě témat souvisejících s posílením víry se v jeho návštěvě významněji odrazí aktuální dvacetiletí od pádu komunismu.