Duben: Veřejnost by se tím neměla extra vzrušovat

Listeria monocytogenes

Olomouckou krajskou hygienickou stanici zaplnili lidé, kteří si chtějí nechat otestovat zrající sýry kvůli obavě z nebezpečné listeriózy, uvedla v úterý ČTK. V Ostravě byla zřízena informační linka pro občany, kteří se bojí nákazy listériózou z mléčných a masných výrobků. Nemoc se stala v posledních dnech tématem mediálního zpravodajství, které vyneslo bakterii Listeria monocytogenes na světlo světa. Jsou ale obavy oprávněné?

Mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna se ptám, jestli je listérie nové onemocnění, jestli se s ní v Česku setkáváme poprvé.

"Listerióza není žádná zvláštní neznámá choroba, je podobná salmonelóze. Lidé se mohou nakazit prakticky kdekoliv, protože bakterie, která se správně jmenuje Listeria monocytogenes, se vyskytuje v okolním prostředí. Ovšem za určitých podmínek může kontaminovat i potraviny, a ve velké většině si za to mohou lidé sami, je to kruté takhle říci, ale je to tak, neodborným zacházením. V současné době byl zjištěn výskyt této bakterie v několika výrobcích a to odstartovalo detektivní pátrání, aby se zjistilo, kde k tomu došlo."

Ta onemocnění, která se v posledních dnech objevila, souvisejí s nákazou z výrobků nebo jsou způsobena nesprávným skladováním potravin doma?

"To nejsou onemocnění z posledních dnů. To jsou smíšené dvě informace: uvádějí se onemocnění od začátku roku, v žádném případě ta tři čtyři onemocnění nelze dávat do souvislosti s požitím toho jmenovaného sýra nebo nějakého salátu."

Jak to že se náhle objevila tato nákaza v tolika ohniscích?

"Těžko říci proč zrovna nyní, státní veterinární dozor se této problematice věnuje ve všech provozech, kde se vyrábějí zejména zrající sýry nebo fermentované salámy, a tam všude státní veterinární dozor funguje a za poslední rok jsme nezaznamenali žádné velké problémy. Takže ty problémy, které se vyskytly dnes, byly zřejmě způsobeny při přepravě, v nedostatečné teplotě skladování, nebo při prodeji."

A jak se dá vysvětlit, že se toho teď objevilo víc než v předchozích měsících? Nesouvisí to nějak s Vánocemi?

"Ono to spíš souvisí s medializací. Čas od času se nějaký případ vyskytne, je odpovídajícím způsobem řešen, jsou přijata odpovídající opatření a veřejnost se o tom ani nemusí dozvědět. My jsme například na počátku letošního roku objevili určité závady ve výrobě tvarůžků, byla tam přijata opatření, došlo k nápravě a je to normálně rutinní záležitost. Tento případ byl až neúměrně medializován a veřejnost by se s tím neměla nijak extra vzrušovat,"

řekl Radiu Praha mluvčí státní veterinární správy Josef Duben. Úřady v pondělí kvůli listerióze zahájily na celém území České republiky rozsáhlou kontrolní akci zaměřenou na to, zda potravinářské firmy, distributoři a prodejci dodržují předpisy a neohrožují spotřebitele touto nemocí, která je nebezpečná především pro osoby s oslabenou imunitou a těhotné ženy. Do terénu vyrazily desítky hygieniků i odborníků ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy. Výsledky budou známy za několik dnů.