Další tuny polského masa se salmonelou v Česku, veterináři uvalili mimořádná opatření

Ilustrační foto: ČRo

Potíže s masem dováženým z Polska nekončí. Od poloviny dubna se do Česka dostalo dalších 16 tun drůbežího masa se salmonelou, které bylo dovezené z této země. Potvrdil to mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Lidé nejspíš všechno nakažené drůbeží už zkonzumovali, protože většina masa byla jen chlazená a výsledky testů veterináři dostali až po datu spotřeby.

Ilustrační foto: ČRo
V Česku skončilo nakažené drůbeží maso u celkem 12 příjemců. V 11 případech šlo o kuřecí, v jednom o krůtí. Státní veterinární správa nyní nařídila všem příjemcům těchto zásilek, mezi kterými je například řetězec Albert nebo jeden z velkých distributorů Bidfood, že před dalším uvedením masa z Polska do prodeje, musí být drůbež zkontrolována.

Mluvčí SVS Petr Vorlíček zdůraznil, že nejde o plošná opatření, jako tomu bylo u kontrol hovězího masa z Polska letos na začátku roku, ale že cílí na konkrétní subjekty.

"Toto opatření je teď udělané tak, že pokud takovouto zásilku najdeme, musí ten konkrétní subjekt, který to uváděl na trh, nechat vyšetřovat všechny další zásilky drůbeže ze stejné země, odkud pocházela zdravotně závadná zásilka, na přítomnost salmonel a vedle toho je s ním zahájeno správní řízení,"řekl mluvčí Českému rozhlasu.

Ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád doplnil, že SVS přistoupila k opatření také proto, aby se situace neustále neopakovala. „Protože těch případů je opravdu hodně, v dubnu jich bylo jedenáct, teď jich máme dvanáct. Co se týče těchto posledních 12 případů, bude tam uložena sankce. Protože každý, kdo uvede na trh maso se salmonelou, bude sankcionován.“

Čeští veterináři v poslední době informovali prakticky každý týden o nálezech polského drůbežího masa se salmonelou. Na začátku dubna se podle nich do Česka mělo dostat až 540 kilogramů nakaženého masa, z něhož část se snědla, část se ale veterinářům podařilo dohledat. O něco později se zase jednalo o půltunovou zásilku řízků z Polska, v nich byla také objevena salmonela.

Majitel řeznictví: Zvažuji ukončení podnikání

Majitel řeznictví z Opavska Vlastimil Šajtar kvůli kauze polského drůbežího masa se salmonelou možná ukončí podnikání. Má totiž problémy se zajištěním veterinárních rozborů. Upozornil, že rychlejší verze testů trvá jeden den, ale je podle něj příliš drahá. Levnější verze trvá tři dny, ale maso je pak už neprodejné.

"Nechápu, proč musíme provádět povinně veterinární rozbory dovezeného masa, když mám potvrzení z polské akreditované laboratoře, že maso je v pořádku," uvedl.

V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu nedostatečnému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Polsko mělo přijmout opatření, kterými by podobným incidentům předcházelo. Česko od plošného opatření upustilo po tlaku Evropské komise.

Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Při dostatečné tepelné úpravě masa je však riziko nákazy minimální.