Tatarák s vychlazeným pivem – jedno z nejoblíbenějších hospodských jídel

Snadno ho připravíte doma, přesto si ho většina Čechů dopřává právě v hospodách. Na jídelníčku ho najdete v obyčejných restauracích i luxusních podnicích. 

Foto: Petr Jindra,  Český rozhlas

Tatarský biftek alias lidově tatarák s cibulí, hořčicí, worcestrovou omáčkou a kečupem namazaný na osmaženou topinku bohatě potřenou česnekem je českou klasikou. Přitom syrové nasekané maso se jako poněkud extravagantní delikatesa začalo podávat v pařížských restauracích na přelomu 19. a 20. století. Tehdy ještě pod názvem americký biftek. Obvykle se servíroval ve dvou podobách – buď se syrovým žloutkem – jak to známe dnes – nebo s tatarskou omáčkou.

Běžně tradovaná legenda o Tatarech, kteří si ráno dávali pod sedlo flákotu masa a večer si pochutnali na syrovém bifteku, je naprostý nesmysl.

Recept na ten nejlepší tatarák

Mleté maso | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

I tatarák patří k jídlům, kde každý má trochu jinou představu o dochucení. A je přesvědčený, že ten jeho recept je ten nejlepší. Někdo hovězí z pravé svíčkové mele v mlýnku na maso, jiní ho škrábou na prkénku a někdo ho jen krájí velmi najemno. Maso se pak smíchá s kečupem a worcestrovou omáčkou, osolí, opepří, nakonec se přimíchá žloutek s nasekanou šalotku. A podává se s topinkami a česnekem.

Foto: Patrik Rozehnal,  Český rozhlas

Mimochodem za dob socialismu byl tatarák v československých restauracích zakázaný. Důvodem byly obavy ze salmonely. Dnešní tlak na zdravou výživu vede pro změnu k jiným novotám. Veliké oblibě se těší tatarský biftek z lososa nebo tuňáka podávaný s opečeným toustem. Ovšem ti, kdo by syrové maso nepozřeli, nepřijdou na chuť ani méně kalorickým variantám a milovníci tataráku by si ho naopak bez křupavé mastné topinky pořádně nevychutnali.

spustit audio

Související

  • Česko na talíři

    Řízek, guláš, svíčková nebo buchty? Co je typicky české jídlo? Jaké je kulinární dědictví českých zemí? A může česká gastronomie něčím obohatit tu světovou?