Pečené koleno patří v Česku mezi nejžádanější hospodská jídla
To, co z kolene dělá hit přátelských posezení u piva, je kombinace dobře upečeného, ne úplně libového masa a dozlatova vypečené křupavé kůrky.
Správně upečené koleno je uvnitř měkké tak, že odpadá od kosti, zatímco na povrchu křupe a leskne se zlatě vypečenou kůrkou. I když řada lidí kolenem opovrhuje, jde o jednu z nejchutnějších částí prasete vůbec. A není nijak složité si ho připravit i doma. Podobně jako u jiných pečených mas se i u kolene přípravné práce omezí na jeho ochucení a zapnutí trouby. Voňavé, šťavnaté koleno pak skvěle chutná s křenem, ostřejší hořčicí a krajícem čerstvého chleba, případně s knedlíkem, bramborovým i houskovým, a dušeným špenátem nebo zelím.
Související
-
Česko na talíři
Řízek, guláš, svíčková nebo buchty? Co je typicky české jídlo? Jaké je kulinární dědictví českých zemí? A může česká gastronomie něčím obohatit tu světovou?