Dům v Karlíně bude podpírat socha, na Smíchově místo kolejí vznikne nová čtvrť

Vizualizace projektu Fragment, zdroj: neoVISUAL.cz / Trigema

V Praze vzniká pozoruhodná stavba a to v Karlíně. Bude se jmenovat Fragment a podpírat ji bude socha ženy. Měla by být dostavěná na podzim 2022.

Vizualizace projektu Fragment,  zdroj: neoVISUAL.cz / Trigema

Na návrhu se podílel známý sochař David Černý a architektonické studio Qarta. Celý objekt bude podpírán sochami nebo jejich částmi. Ústřední socha dívky bude vysoká 28 metrů a novou budovu bude podpírat především svým poprsím. A proč se dům jmenuje Fragment? Je totiž tvořený netradičními bloky, fragmenty.

Bude sloužit pro nájemní bydlení, obchody a služby. Zajímavostí projektu jsou například zelené střechy, automatické stínění oken, nabíjecí stanice pro elektromobily nebo fotovoltaická elektrárna. Budoucí Fragment bude stát proti národní kulturní památce Invalidovna, jejíž rekostrukce se právě chystá.

Místo kolejí vznikne nová čtvrť

Vizualizace Smíchov City,  zdroj: archiv Sekyra Group

Měnit se začíná i bývalé nákladové nádraží na Smíchově. V rámci největšího developerského projektu v Praze vznikne nová čtvrť s kilometrovým bulvárem. Nové město se dvěma parky má vyrůst v průběhu dvanácti let. Developer projektu, Sekyra Group, odhaduje, že nová čtvrť bude stát 20 miliard korun.

Do přípravy se zpojila i veřejnost, a právě na základě jejích připomínek se projekt částečně upravil. Například původně kamenný bulvár získal po změně parkovou podobu. Investoři předpokládají, že se Smíchov City stane alternativou k historickému centru a bude novým centrem Prahy. Podle městského Institutu plánování a rozvoje je takových pozemků v Praze ještě celá řada.

Ve veřejném prostoru se objevují i nové sochy

Socha Meteorit na Vítězném náměstí,  foto: archiv MČ Praha 6

V Praze se objevují i nové sochy. Nedávno byla v parku Marie Terezie odhalena socha habsburské panovnice, která byla jedinou ženou na českém trůnu.

V Praze 6 na Vítězném náměsti teď nově stojí i socha s názvem Meteorit. Měří asi tři metry a váží přibližně tři tuny. Jejím autorem je sochař Michal Gabriel. Autor sochu městské části zdarma zapůjčil při příležitosti 100. výročí symbolického vzniku městské části.

Autoři: Zdeňka Kuchyňová , ČTK
klíčové slovo:
spustit audio