Ekonomický přehled týdne

Foto: fantasista / freedigitalphotos
0:00
/
0:00

Ministrem průmyslu by se měl stát dosavadní náměstek Jiří Havlíček. Dopravní odbory podpořily celorepublikovou stávku řidičů autobusů. Získat hypotéku bude od dubna těžší. Podnikohospodářská fakulta VŠE v Praze se zařadila mezi nejlepší byznys školy světa.

Ministrem průmyslu by se měl stát dosavadní náměstek Jiří Havlíček

Jiří Havlíček,  foto: ČTK
Novým ministrem průmyslu a obchodu by se měl stát sociální demokrat Jiří Havlíček. Dosavadního náměstka rezortu navrhl předseda vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD prezidentovi Miloši Zemanovi. Sešli se na Pražském hradě. Havlíčkovi je čtyřicet let. Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD nebude potřebovat čas, aby se v rezortu zorientoval:

"Pan Havlíček je připraven na to, aby se funkce ujal. Prezident mě informoval o tom, že se s ním chce sejít v příštích dnech."

Nový ministr bude mít za úkol prosadit zákon o elektronických komunikacích nebo zajistit čerpání evropských peněz. Předchozí ministr Jan Mládek z ČSSD skončil ve funkci na konci února. Premiér ho odvolal, protože neřešil vysoké ceny mobilních dat.


Dopravní odbory podpořily celorepublikovou stávku řidičů autobusů

Foto: Václav Malina,  archiv ČRo
Stávka řidičů linkových autobusů bude celorepubliková. Rozhodl o tom sněm Odborového svazu dopravy. Oznámil to jeho šéf Luboš Pomajbík. Protest bude trvat nejméně 24 hodin. O termínu vyhlášení stávky by odboráři mohli rozhodnout během několika dnů. Důvody pro konání stávky podle Pomajbíka nepominuly.

"Jsme nespokojeni s tím, jak se naplňují v praxi politické závazky o zásadním navýšení mezd. V podstatě ke zvýšení mezd nedochází. Dochází jenom k vyplácení odměn za čekání mezi spoji, případně příplatku, ale mzdy se nijak výrazně nezvýšily."

Spory o navyšování platů podle odborů přetrvávají v Ústeckém, Pardubickém a Jihomoravském kraji. Z původní čtveřice nejproblematičtějších krajů nyní vypadla Vysočina, kde jsou jednání o navýšení mezd na dobré cestě, opačně se situace vyvíjí v Pardubickém a v Jihomoravském kraji.

Vláda nařízením zvýšila od ledna základní mzdu řidičů autobusů o třetinu. Ne všude ale dostali šoféři přidáno tak, jak kabinet rozhodl. Někde tomu brání smlouvy, které s dopravci uzavírají kraje.


Ministr financí Andrej Babiš (ANO) už neodmítá, aby krachují OKD koupil stát

Andrej Babiš,  foto: ČTK
Vedení černouhelných dolů OKD se obrátilo na stát, aby znovu zvážil koupi společnosti. Soukromí investoři totiž nepředložili takovou nabídku, která by umožnila příští měsíc schválit reorganizaci firmy. OKD by tak mohlo skončit v bankrotu. Ministerstvo financí koupi zřejmě navrhne vládě, říká mluvčí úřadu Michal Žurovec:

"Ministerstvo financí předpokládalo, že se nějaká ekonomicky fungující nabídka od soukromých investorů dostaví. Vzhledem k tomu, že OKD vyhodnotilo, že žádná z doručených nabídek takovou není, tak by ministerstvo financí případné předložení nabídky Priskem, jakožto věřitelem OKD považovalo za logické řešení."

Státní Prisko půjčilo loni na podzim krachujícímu OKD třičtvrtě miliardy korun, aby mělo peníze na výplaty pro horníky a další provoz. Podat nabídku na koupi firmy v insolvenci navrhoval minulý měsíc také bývalý ministr průmyslu Jan Mládek. Vláda ale jeho návrh neschválila. Proti byl hlavně ministr financí Andrej Babiš.

Státní podnik Prisko by za akcie OKD mohl zaplatit zhruba 80 milionů korun. Podle konzultací Priska s firmou jde o minimální částku pro to, aby reorganizační plán společnosti splňoval požadavky podle insolvenčního zákona a měl šanci na přijetí věřiteli OKD.


Získat hypotéku bude od dubna těžší

Foto: fantasista / freedigitalphotos
Od začátku dubna bude obtížnější získat hypotéku. A to kvůli přísnějším pravidlům, se kterými přišla Česká národní banka. Bojí se totiž vysokého zadlužení tuzemských domácností. Na hypotéku od prvního dubna dosáhne ten, kdo má našetřeno alespoň 10 procent z celkové ceny nemovitosti. Pokud si tedy lidé kupují byt za 5 milionů korun - budou muset mít 500 tisíc.

Hlavním důvodem je, že hypotéky byly snadno dostupné a lidé si tak peníze půjčovali ve velkém. Pokud se ekonomice nebude dařit tak dobře jako teď, vzrostou úrokové sazby, lidem se sníží příjmy a nebudou mít tak dostatek peněz na splácení úvěrů. Přísnější budou i pravidla u hypoték na 80 až 90 procent hodnoty nemovitosti. Banky je nově dají jen zhruba každému sedmému žadateli. To potvrzuje i Pavel Zůbek, mluvčí Komerční banky:

Foto: Filip Jandourek,  archiv Českého rozhlasu
"S vysokou pravděpodobností poklesne nabídka hypotečních úvěrů, neboť banky nebudou moci řadě žadatelů vyhovět. Snížení produkce hypotečních úvěrů a utlumení růstu cen nemovitostí je ostatně i cílem této regulace. Po 1. dubnu může banka nabídnout financování pouze do 90 procent z celkové ceny nemovitosti. Zbytek musí klient pokrýt z vlastních zdrojů. Dofinancování formou jiného úvěru je doporučením České národní banky zakázáno."

Koupě bytu nebo domu bude od dubna obtížnější nejen kvůli hypotékám ale i cenám bytů, které stále stoupají. Jen loni vzrostly ceny nemovitostí o téměř pětinu.


Zisk největší české energetické firmy ČEZ loni klesl meziročně o 29 procent

Zdroj: Český rozhlas
Polostátní energetický gigant ČEZ oznámil své hospodářské výsledky za loňský rok. Jeho čistý zisk klesl o 29 procent na 14 a půl miliardy korun. Můžou za to hlavně nízké ceny elektřiny, které klesají už několik let v řadě. Od roku 2011 spadly skoro o polovinu, dodává generální ředitel firmy Daniel Beneš:

"Velkoobchodní cena elektřiny v České republice patří k nejnižším v Evropské unii, stagnuje spotřeba elektřiny, na trhu je přebytek výrobních kapacit, a obnovitelné zdroje vytlačují ty klasické. Navíc je zde tlak na marži ze strany regulátorů a nových hráčů."

Kdo naopak z nízkých cen elektřiny těží, jsou zákazníci. Třeba domácnost, která elektřinou netopí ani neohřívá vodu, zaplatí ročně zhruba o dva tisíce korun méně než v roce 2011.

Nižší zisk se odrazí i na výši dividendy - ČEZ navrhuje vyplatit 33 korun na akcii, zatímco loni to bylo 40 korun. Nižší dividendu pocítí ve svých příjmech i stát, který je hlavním akcionářem společnosti. Drží v ní zhruba 70procentní podíl.


Výroba nábytku v Česku byla loni rekordní

Foto: YouTube
České nábytkářské firmy loni vyrobily zboží za rekordních 45 miliard korun. To je meziročně o 2,5 procenta více. Vyplývá to z údajů Asociace českých nábytkářů, podle které táhne tuzemskou produkci hlavně export. Ten byl vyšší skoro o deset procent. Nejčastěji se vyváží nábytek do Německa nebo Slovenska. Loňské tržby za prodej činily více než 35 miliard korun, přesto nedosáhly předkrizových hodnot. Výroba tuzemských firem však roste už šest let v řadě.


Pouze jednoho exekutora podle místa bydliště požadují neziskové organizace

Exekuce | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Za dlužníkem přes půl republiky a s jeho majetkem pak zase zpátky. Právě tato praxe v exekucích by měla skončit. Požadují to organizace Transparency International a Člověk v tísni. Vyzvaly poslance, aby urychleně přijali senátní návrh, který počítám s tím, že by dlužník měl jednoho exekutora podle místa bydliště. Exekutorská komora se změnou souhlasí. V Česku je 4 a půl milionu exekucí na 830 tisíc lidí. Taková jsou aktuální čísla. Podle neziskových organizací stávající systém nahrává korupci a neřeší sociální problémy.

"Konkurence se skutečně zvrhla v soutěžní džungli bez pravidel. Má celou řadu korupčních rizik a vznikají velmi silné klientelistické vazby mezi věřiteli, advokáty, inkasními agenturami a některými exekutory. Podle nás by měl mít stát zájem tyto vazby přetrhat a přenastavit,"říká ředitel Transparency International David Ondráčka.

Zhruba čtvrt milionu dlužníků má v současnosti 5 a více exekutorů. Neziskové organizace chtějí, aby poslanci urychleně přijali senátní návrh, který se změnou počítá. Ten leží ve sněmovně už dva roky, vláda ho přitom podpořila. Místní příslušnost exekutorů platí v mnoha státech. Od prvního dubna bude fungovat taky na Slovensku.


Vláda umožnila vyšší platy pro některé obory státní služby

Foto: Eva Odstrčilová,  archiv ČRo
Vláda rozšířila okruh státních zaměstnanců, kterým by bylo možné dát více peněz nad rámec stanovených tarifů. Jde například o zaměstnance v oborech finance, audit nebo zadávání veřejných zakázek. Cílem je zvýšit atraktivitu státní služby v oborech, v nichž se nedaří získávat dostatečně kvalifikované odborníky. Například u finančního analytika je rozdíl u průměrného výdělku mezi podnikatelskou a nepodnikatelskou sférou měsíčně 19.400 korun. V případě auditorů je to téměř 28.000 korun.


Nejbohatším Čechem zůstává Petr Kellner

Daniel Křetínský,  foto: Filip Jandourek,  archiv ČRo
Na světě je už víc než 2 tisíce dolarových miliardářů. Žebříček nejbohatších lidí světa už 31 let sestavuje časopis Forbes. Nejmajetnějším mužem světa dál zůstává zakladatel Microsoftu, Bill Gates.

Mezi lidmi, kteří vlastní víc než jednu miliardu dolarů, je i šest Čechů - a to včetně jednoho nováčka. Tím je Daniel Křetínský, spolumajitel Energetického a průmyslového holdingu. Podle Forbesu vlastní majetek v hodnotě dvou miliard dolarů, což je zhruba 50 miliard korun. V celosvětovém žebříčku mu tak patří tisící třicáté místo. Co mu k jmění v letošním roce pomohlo, vysvětluje Jaroslav Mašek z časopisu Forbes:

"V loni se nastartoval obchod, který má směřovat k tomu, že třetinu jím řízeného Energetického a průmyslového holdingu ovládnou investiční australské fondy, které za vstup zaplatily zhruba 1,5 miliardy euro. Stal se tak pátým nejbohatším Čechem."

Petr Kellner,  foto: archiv PPF
Nejbohatším Čechem zůstává s majetkem ve výši 306 miliard korun Petr Kellner, majitel investiční PPF, do které spadá také mezinárodní splátková skupina Home Credit nebo telekomunikační operátor O2. Druhým nejmajetnějším mužem Česka je ministr financí z Hnutí ANO, Andrej Babiš. Jeho majetek je v uvozovkách jen o 100 milionů dolarů menší než amerického prezidenta Donalda Trumpa. A třetici nejbohatších uzavírá podnikatel Radovan Vítek.


Fakulta podnikohospodářská VŠE v Praze se zařadila mezi nejlepší byznys školy světa

Foto: archiv VŠE
Fakulta podnikohospodářská Vysoké školy ekonomické v Praze patří nově mezi nejlepší byznys školy na světě. Získala totiž mezinárodní akreditaci EQUIS. Tu má jen jedno procento všech ekonomických škol. Získávají ji univerzity, které poskytují studentům kvalitní výuku a mají silné propojení s praxí. Co to pro školu znamená, vysvětluje děkan fakulty Ivan Nový:

"Řada těch nejlepších univerzit si vybírá své partnery právě podle toho, zda už mají tuto akreditaci. V tento moment se staneme daleko atraktivnějším partnerem jednak pro zahraniční studenty, pro zahraniční instituce, i pro podnikovou sféru, která snad docení, že jsme skutečně důvěryhodným partnerem."

Mezinárodní akreditaci EQUIS získala fakulta Vysoké školy ekonomické jako jediná v Česku. Ve světě jí má třeba London Business School.