Ekonomický přehled týdne

Miroslav Kalousek, photo: ČTK
0:00
/
0:00

Sněmovna schválila základní parametry rozpočtu - schodek bude 70 miliard korun. Limity na lomu Bílina se prolomí, u ČSA dál platí, rozhodla vláda. Státní zaměstnanci dostanou od listopadu přidáno. Banky budou muset informovat finanční správu o účtech zahraničních klientů. Hyundai Mobis dostane od státu doplňkovou podporu 69 mil. Kč. O dotace na zateplení a úspory bude možné žádat průběžně. Obchodní řetězce asi budou muset mít o některých svátcích zavřeno. České aerolinie ruší bezplatné občerstvení na palubách letadel.

Sněmovna schválila základní parametry rozpočtu - schodek bude 70 miliard korun

Miroslav Kalousek,  photo: ČTK
Vláda bude příští rok hospodařit se schodkem 70 miliard korun. Sněmovna hlasy koalice schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok- tedy schodek, příjmy a výdaje. S návrhem na snížení deficitu o 20 případně 30 miliard korun TOP09 a ODS neuspěly.

První si vzal slovo Miroslav Kalousek- šéf poslanců TOP09. Kritizoval hlavně povinné výdaje státu- například za zdravotní pojištění nebo různé dávky. Ty ale určují zákony, které se rychle měnit nedají. Proto chce TOP09 po vládě, aby šetřila jinde:

"Vláda má jako svoji největší prioritu personální náklady státu. Během dvou let přijala více než 20 tisíc nových zaměstnanců. Během dvou let o 20 miliard navyšuje personální náklady státu, což je nesmírně nebezpečné i pro budoucí léta."

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí Ano trvá na to, že rozpočet je sestavěný dobře:

"To je klasický scénář opozice, která kritizuje věci, které neexistují. Investujeme více, než to oni deklarují, snižujeme deficit. Rozpočet je odpovědný, pumpuje peníze do ekonomiky a je prorůstový. Myslím si, že ty argumenty neobstojí a já jsem je vyvrátil na základě čísel."

Návrh státního rozpočtu teď míří do výborů, kde budou poslanci ještě přesouvat peníze mezi jednotlivými kapitolami.


Limity na lomu Bílina se prolomí, u ČSA dál platí, rozhodla vláda

Limity na těžbu hnědého uhlí v lomu Bílina v Ústeckém kraji budou prolomeny, rozhodla na výjezdním zasedání v Ústí nad Labem vláda. U lomu ČSA zůstávají limity v platnosti. Důl Bílina provozují Severočeské doly z polostátní společnosti ČEZ. Zástupce firmy Vladimír Budinský ČTK řekl, že za limity těžby je řádově až 150 milionů tun uhlí. K usnesení byla přidána podmínka hnutí ANO, jež požadovalo, aby u Bíliny byly limity vzdáleny minimálně 500 metrů od obcí. Proto, aby se nezhoršily podmínky bydlení.

Rozhodnutí vlády prolomit těžební limity v lomu Bílina vyvolalo rozporné reakce. Podle odborníků na životní prostředí a lidské zdraví vláda sice ochránila domovy lidí, kompromis mezi těžbou a zdravím lidí ale po 24 letech porušila.


Státní zaměstnanci dostanou od listopadu přidáno

Photo: Tomáš Adamec,  ČRo
Lidem, kteří pracují pro stát, se zvýší platy. Schválila to vláda. Například hasiči dostanou o tři procenta vyšší výplatu už od listopadu. Zdravotníci až v lednu, ale polepší si o pět procent. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD vysvětluje, koho se zvýšení mezd týká:

"Pokud jde o zaměstnance, kteří jsou přímo financováni státem, dotkne se to největšího počtu zaměstnanců, to jsou učitelé. Ti jsou financováni přímo ze státního rozpočtu a na jejich platy budou poskytnuty příslušné finanční prostředky z ministerstva školství. Dotkne se to policistů a hasičů, ti jsou financováni ze státního rozpočtu prostřednctvím ministerstva vnitra."

Podle ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO to pomůže ekonomice a můžou se díky tomu zvýšit platy také v soukromé sféře:

"Soukromá sféra k tomu bude donucena, protože paradoxně se dnes navyšuje počet volných pracovních míst. Musíme udělat analýzu, proč nejsme schopni ta místa obsadit našimi občany. Konkurence dneska začíná být veliká, protože je málo lidí na práci."


Banky budou muset informovat finanční správu o účtech zahraničních klientů

Od příštího roku budou muset banky informovat finanční správu o účtech zahraničních klientů. Podniků i lidí. Hlavním důvodem je snaha zamezit daňovým únikům. Banky k tomu zavazuje směrnice Evropské unie. Příslušný zákon ale ještě v České republice neplatí.

Chystané změny, ke kterým se připojí padesátka zemí, by mohly znamenat konec současných daňových rájů, do kterých si firmy či lidé často "ulívají" peníze. Ke smlouvě totiž přistoupí také takové státy jako je Švýcarsko, Lucembursko, Britské Panenské ostrovy nebo Kajmanské ostrovy. Daňové identifikační číslo banky neznají a budou se na ně muset svých klientů ptát. To jim má umožnit změna legislativy. Banky by hlásily jen stav na kontě, ne pohyby peněz. Přístup k informacím bude mít jen finanční správa.


Hyundai Mobis dostane od státu doplňkovou podporu 69 mil. Kč

Průmyslová zóně v Mošnově,  photo: ČT24
Jihokorejská společnost Hyundai Mobis dostane od státu, mimo režim investičních pobídek, doplňkovou jednorázovou podporu zhruba 69 milionů korun. Zástupci společnosti se dohodli s ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) na kompenzaci kupní ceny, kterou musí investor zaplatit za pozemky v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku.

Podporu ale musí ještě schválit Evropská komise. Podmínkou EK je doložit, že společnost by bez této podpory projekt určitě v ČR nerealizovala. Korejská společnost, která chce v Mošnově vybudovat závod na světlomety, už dříve uvedla, že poskytnutí podpory je podmínkou pro umístění investice v Česku. Investice, jejíž celková výše by podle aktuálních informací měla být čtyři miliardy korun, by měla přinést 1000 nových pracovních míst.


O dotace na zateplení a úspory bude možné žádat průběžně

V příštích šesti letech nabídne dotační program ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám 27 miliard korun. K dispozici je pro letošní rok 520 milionů korun, příští rok má být v programu dalších 2,85 miliardy korun. Peníze získá ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) z prodeje emisních povolenek.

Novinkou programu Nová zelená úsporám je dlouhodobá, kontinuální forma výzvy, která nebude omezena na několik měsíců, ale potrvá až do konce programu, tedy do roku 2021. "Naším cílem je, aby lidé mohli z Nové zelené úsporám pohodlně a průběžně čerpat dotace na renovace, které jim v budoucnu ušetří desítky tisíc korun,"řekl ministr Brabec.


Obchodní řetězce asi budou muset mít o některých svátcích zavřeno

Photo: Tomáš Adamec,  ČRo
Obchodní řetězce asi budou muset mít o některých svátcích zavřeno. Počítá s tím senátní návrh zákona, který Sněmovna přes odpor pravice podpořila v prvním kole schvalování. Normu, o jejíž přijetí usilují odbory, nyní projednají sněmovní výbory.

Obchody by podle návrhu měly zůstat zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by obchody směly mít otevřeno pouze do 12:00. Omezení by se nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlakových a autobusových nádražích a na prodejny ve zdravotnických zařízeních.

Mezi české svátky se pravděpodobně zařadí i Velký pátek, který je součástí Velikonoc. Lidovecký návrh, pod který se podepsali zástupci všech sněmovních frakcí kromě KSČM, schválila Sněmovna už v prvním kole. Souhlas by měl dát taky Senát, který v minulosti podobný návrh sám předkládal. Hlavní ekonom společnosti Delloite David Marek řekl, jaký by měl další volný den v roce vliv na českou ekonomiku:

"O jeden pracovní den kratší rok znamená nižší výkon ekonomiky zhruba o 13 miliard korun. Konkrétně by se to projevilo snížením hrubého domácího produktu zhruba o tři desetiny procenta. Takováto změna ve výkonu ekonomiky by měla dopad na veřejné finance negativně v rozsahu zhruba 4 až 4,5 miliard korun ročně méně."


České aerolinie ruší bezplatné občerstvení na palubách letadel

České aerolinie se přidaly k leteckým dopravcům, kteří ruší bezplatné občerstvení na palubách letadel. Jídlo a pití budou od 1. prosince v ekonomické třídě jen prodávat. Týkat se to bude všech letů kromě linek do Almaty a Soulu. Před časem se k podobnému kroku rozhodl i Travel service.

Aerolinky tím prý reagují na obecný trend, podle kterého je teplé jídlo na letech po Evropě luxus. České aerolinie navíc argumentují i tím, že chtějí zákazníkům nabízet kvalitní jídlo, které dopravce nabízí v business třídě.

"Hlavním motivem tohoto postupu není něco zákazníkovi odebrat, jinými slovy něco ušetřit, ale naopak dát zákazníkovi možnost výběru. Pokud si zákazník nepřeje během letu nic konzumovat, nemusí, my mu nenutíme fádní nezajímavé občerstvení typu čokolád, tyčinek a podobně, ale dáváme mu možnost pořídit si opravdu kvalitní jídlo za rozumné ceny," vysvětluje ředitel ČSA pro obchod a marketing Ján Tóth.

Cestující v ekonomické třídě si budou moci koupit menu podávané v business třídě, které bude stát od 8 do 12 eur podle délky letu. Tato nabídka bude obsahovat teplé jídlo s nápojem, salátem, zákuskem a pečivem. U dalšího občerstvení prý budou ceny srovnatelné s ostatními evropskými dopravci.

České aerolinie také nabídnou zhruba o osm eur levnější letenky pasažérům, kteří poletí jen s příručním zavazadlem. Za všechny další služby si cestující po vzoru nízkonákladových aerolinek budou muset připlatit.