Ekonomika

Miloš Zeman na výstavě Země živitelka, foto: ČTK
0:00
/
0:00

V Českých Budějovicích se představují téměř čtyři stovky vystavovatelů a své výrobky nabízí 105 obchodníků z 22 zemí. Tento čtvrtek tam začal 43. ročník mezinárodního agrosalonu Země živitelka.

Miloš Zeman na výstavě Země živitelka,  foto: ČTK
V Českých Budějovicích se představují téměř čtyři stovky vystavovatelů a své výrobky nabízí 105 obchodníků z 22 zemí. Tento čtvrtek tam začal 43. ročník mezinárodního agrosalonu Země živitelka. Zahájení se zúčastnil i prezident Miloš Zeman, jeho předchůdce Václav Klaus, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) nebo ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Sobotní národní dožínky navštíví premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Výstava potrvá do 30. srpna. Jde o největší tuzemskou zemědělskou oborovou akci, loni ji navštívilo přibližně 102.000 lidí.


Na pultech českých obchodů by měly být povinně dvě třetiny až 80 procent českého zboží. Při zahájení 43. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích k tomu vyzval vládu prezident Agrární komory a Potravinářské komory Miroslav Toman. Podle něj jsou totiž obchody zahlcené potravinami ze zahraničí. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je 80 procent nadsazených, situaci chce nejdřív zanalyzovat. Požadavek na regulaci přijde nereálný i prezidentce Svazu obchodu a cestovního ruchu Martě Novákové. Na pultech českých obchodů by měly být povinně dvě třetiny až 80 procent českého zboží. Při zahájení 43. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích k tomu vyzval vládu prezident Agrární komory a Potravinářské komory Miroslav Toman. Podle něj jsou totiž obchody zahlcené potravinami ze zahraničí. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je 80 procent nadsazených, situaci chce nejdřív zanalyzovat.


Ilustrační foto: Jan Rosenauer
Žně v Česku prakticky skončily. Zemědělci při nich dosáhli vyšších hektarových výnosů než loni, úroda má ale kvůli počasí nižší kvalitu. Průměrný výnos činí 6,36 tuny u obilovin a 3,57 tuny u řepky. Vyplývá to z informací ministerstva zemědělství, Agrární komory a zemědělců. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky z KDU-ČSL déšť snížil kvalitu potravinářského obilí, které místo ve sladovnách či mlýnech nakonec skončí jako krmivo. Farmáři tak dostanou méně peněz.


Celková hodnota přímých německých investic v ČR od roku 1993 dosahuje 20,8 miliard eur (561 miliard Kč). To je 23 procent celkového přílivu přímých zahraničních investic do ČR. Německo je tak zdaleka největším investorem v České republice. Uvedlo to ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Podle Česko-německé obchodní a průmyslové komory dosud největší němečtí investoři vytvořili na českém trhu přibližně 150.000 pracovních míst. Mezi největší investory patří RWE Gas, Volkswagen, E.ON Energie, Siemens či Robert Bosch. S podporou agentury CzechInvest v Česku německé firmy realizovaly celkem 332 investičních projektů, jejichž celková výše je téměř 230 miliard korun.


Celkový dluh obyvatel ČR dosáhl koncem druhého čtvrtletí 1,89 bilionu korun, což je o 134 miliard meziročně více. Počet lidí s dluhem se meziročně mírně zvýšil o 26.000 na 3,06 milionu. Stejně tak se mírně zvýšil počet úvěrových smluv, o 36.000 na 5,85 milionu. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací. Průměrná částka připadající na jednoho klienta s dlouhodobým dluhem se meziročně zvýšila o téměř 92.000 na 1,33 milionu korun.


Ilustrační foto: ČT24
Export zbraní a vojenského materiálu z Česka byl loni rekordní, dosáhl 15 miliard korun. Více než čtvrtina zbraní mířila do států EU. Celkem bylo v roce 2015 uděleno k vývozu vojenského materiálu 1144 licencí v hodnotě 24 miliard korun. Vyplývá to ze zprávy ministerstva průmyslu a obchodu. Největším obchodním partnerem ČR se v tomto segmentu loni stal Irák, kam bylo vyvezeno zboží za 1,64 miliardy korun, na druhém místě jsou USA (1,1 miliardy Kč).


Ostravský krajský soud poslal společnost Vítkovice Power Engineering do úpadku. Uvedla to mluvčí soudu Lucie Olšovská. Insolvenční návrh podala brněnská společnost Wetag, později i představenstvo samotné krachující firmy. Firma, která je součástí strojírenského holdingu podnikatele Jana Světlíka, dluží přes dvě miliardy korun. Z toho zhruba 500 milionů korun jsou dluhy po splatnosti. Soud jmenoval insolvenčním správcem Davida Vandrovce.


Pivovar Budějovický Budvar vyhrál v Itálii dva soudní spory o ochranné známky. Jeden spor s českým podnikem vedl konkurenční belgicko-brazilský pivovarnický koncern Anheuser-Busch InBev (ABI) a druhý italský dovozce piv Birra Peroni Industriale. Soudní spory o značku Budweiser trvají podle Budějovického Budvaru již od roku 1907 a zhruba 70 procent z nich vyhrál právě Budějovický Budvar. V letech 2000 až 2016 bylo definitivně ukončeno 197 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 136 případů a deset sporů skončilo smírem nebo remízou.


Ve čtvrtek byl poslední den, dokdy musejí statisíce podnikatelů a firem podat takzvané kontrolní hlášení. Tato povinnost je čeká už posedmé. Novela zákona o dani z přidané hodnoty ale tentokrát přináší hned několik změn. Zřejmě nejdůležitější je zmírnění sankcí. V případě, že podnikatel nebo firma podá kontrolní hlášení opožděně, zaplatí pokutu ve výši 1000 korun - to ale jen do té doby, než mu finanční úřad pošle výzvu. Po vyzvání - tedy v náhradní lhůtě - je pokuta už o řád vyšší - lidé musí zaplatit 10 000 korun. Jestliže ani pak kontrolní hlášení lidé nepodají, čeká je až padesátitisícová sankce. Další novinkou, kterou novela zavedla, je ale i prominutí těchto pokut. Prodlužuje se taky lhůta, ve které může plátce DPH reagovat na výzvu finančního úřadu k odstranění chyb z kontrolního hlášení. A to z původních pěti kalendářních dnů na pět pracovních dnů. Tisícikorunovou pokutu finanční správa neuložila zatím nikomu. U těch vyšších částek už ale pokuty padly - a to celkem čtyři - za chyby nebo nepodané kontrolní hlášení.


Letiště Karlovy Vary,  foto: packa,  CC BY-SA 3.0
Do Karlových Varů začnou od příštího roku létat pravidelné linky z německého Düsseldorfu a izraelského Tel Avivu. Prodej letenek bude zahájen v září, první pravidelné spoje z těchto destinací by měly na karlovarském letišti přistát v dubnu 2017. Náklady na provozní ztráty ze zavedení těchto linek v předpokládané výši 7,5 milionu korun uhradí Karlovarský kraj ve spolupráci s městem Karlovy Vary. ČTK to řekl hejtmanův náměstek Jakub Pánik (ČSSD).


Spotřeba nealkoholických nápojů v Česku vzrostla - meziročně zhruba o 6 %. Informuje o tom Unie evropských asociací nealkoholických nápojů. Každý Čech tak v loňském roce vypil v průměru 212 litrů různých nápojů. Zatímco dřív byly trendem radlery a nealkoholická piva, dnes vedou hlavně džusy a ovocné nektary. Roste i spotřeba balených minerálních a pramenitých vod. Vůbec nejvíc pijí nealko Němci - na každého připadá průměrně zhruba 350 litrů, nejmenší spotřebu pak mají v Litvě. V porovnání s ostatními evropskými státy tak patří Česko k průměru.