Ekonomika

Foto: wagg66 / freeimages
0:00
/
0:00

Česká ekonomika dále roste. Ve třetím čtvrtletí stoupl hrubý domácí produkt meziročně o víc než 4 procenta, oproti předchozím třem měsícům pak jde o půl-procentní nárůst. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu. Za růstem HDP stojí zejména zpracovatelský průmysl s významným přispěním stavebnictví a obchodu.

Foto: wagg66 / freeimages
Česká ekonomika dále roste. Ve třetím čtvrtletí stoupl hrubý domácí produkt meziročně o víc než 4 procenta, oproti předchozím třem měsícům pak jde o půl-procentní nárůst. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu. Za růstem HDP stojí zejména zpracovatelský průmysl s významným přispěním stavebnictví a obchodu.


Nezaměstnanost v České republice klesla v říjnu na 5,9 procenta ze zářijových šesti procent. Lidí bez práce bylo asi 430 tisíc, což je nejméně od února 2009. Oznámil to Úřad práce ČR. Meziročně je pokles nezaměstnanosti výraznější, loni v říjnu činila 7,1 procenta a bez práce bylo o 89 tisíc lidí více. V nadcházejících měsících by mohla nezaměstnanost stagnovat nebo kvůli utlumování sezónních prací a ukončování pracovních poměrů na dobu určitou, mírně vzrůst.


Foto: Barbora Kmentová
Stát vybral v říjnu na mýtném rekordní sumu. Od autobusů a kamionů získal téměř 900 milionů korun. Meziročně jde o jedenácti-procentní nárůst. Vyplývá to z údajů společnosti Kapsch, která tuzemský mýtný systém spravuje. Podle Ředitelství silnic a dálnic částka stoupá díky rostoucí ekonomice. Firmy proto na zpoplatněné silnice posílají víc aut.


Penzisté asi dostanou příští rok k důchodům 1200 korun navíc. Rozhodla o tom Sněmovna hlasy 163 ze 164 přítomných poslanců. Příspěvek bude vyšší, než se původně předpokládalo. Očekávalo se, že Sněmovna podpoří návrh sociálního výboru na tisícikorunovou dotaci. Norma, která má důchodcům částečně dorovnat poměrně nízkou valorizaci penzí v příštím roce, nyní zamíří k posouzení senátorům. Ze zákona se důchody zvýší v průměru o 40 korun měsíčně.


Foto: Evropská komise
Daňová podpora biopaliv bude pokračovat. Rozhodli o tom poslanci, když schválili novelu zákona o spotřebních daních. Zákon zavádí u některých vysokoprocentních biopaliv spotřební daň a zachovává jejich podporu. Podle pravicové opozice podpora biopaliv finančně prospěje skupině Agrofert ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, kterému vynese zhruba pět miliard korun. Vláda kritiku opozice odmítá.


Vývoz zboží z České republiky do zahraničí by podle Asociace exportérů mohl letos vzrůst téměř o šest procent na úroveň 3,8 bilionu korun z loňských 3,6 bilionu korun. Představovalo by to nový rekord ve vývozu zboží z Česka.


Foto: Filip Jandourek,  ČRo
Novým zákonem o hazardu, který by měl začít platit od roku 2017, je ohroženo zhruba 3000 až 3500 pracovních míst, uvedlo to ministerstvo financí. Celkově přitom pracuje v hazardním průmyslu 15.000 až 16.0000 pracovníků. Nový zákon zároveň podle něj povede k zániku zhruba 85 procent z celkových 6000 provozoven s hracími automaty a dalšími formami hazardu.


Česko má zájem o spolupráci s Čínou v oblasti aplikovaného výzkumu a vývoji nových technologií. Řekl to vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) na Čínském investičním fóru. Česko může podle něj nabídnout světovou výzkumnou úroveň v konkrétních oborech a zázemí velkých výzkumných infrastruktur.


Nádraží v Chebu,  foto: Miloš Turek
Možnost napojení Chebu na elektrifikovanou železniční síť v Německu je zatím nejistá. Podle ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) Německo nyní propojení Norimberku na Bayreuth a Cheb neplánuje. Napojení Chebu přes Bayreuth by mělo být součástí sasko-franské magistrály, která spojí Norimberk a Drážďany. Cheb, jehož průmyslová zóna se stále rozrůstá, by tak získal další kvalitní dopravní spojení do západní Evropy.


Firmy, úřady, státní podniky nebo školy už můžou žádat o peníze na zřízení a provoz dětských skupin nebo mikrojeslí. Ministerstvo práce a sociálních věcí mezi ně rozdělí miliardu korun. Necelých 120 milionů je připraveno pro zájemce z Prahy, zbytek si rozdělí uchazeči z ostatních regionů. Stát peníze čerpá z Evropského sociálního fondu. Žádosti je možné podávat do konce dubna 2017. Finance poslouží taky živnostníkům nebo neziskovým organizacím. Podle zákona o dětských skupinách je minimální kapacita takového zařízení 5 míst, maximální je pak 24.