Ekonomika

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Také v Česku, stejně jako v celé Evropské unii, se řešila otázka Řecka. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) události v Řecku nebudou mít negativní vliv na českou ekonomiku ani celkově na Evropskou unii. Představitelé unie si podle něj pouze musí přiznat chybu. Případný odchod Řecka z eurozóny podle Babiše žádnou tragédií nebude.

Foto: ČTK
Také v Česku, stejně jako v celé Evropské unii, se řešila otázka Řecka. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) události v Řecku nebudou mít negativní vliv na českou ekonomiku ani celkově na Evropskou unii. Představitelé unie si podle něj pouze musí přiznat chybu. Případný odchod Řecka z eurozóny podle Babiše žádnou tragédií nebude.

Podle analýzy Asociace malých a středních podniků ale současná Krize Řecka dopadá zejména na české exportéry, kteří by si měli hledat pro své výrobky nové destinace. Ohrožena je více než miliarda korun jejich pohledávek.


Vládní koalice podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky podpoří zvýšení daňových příjmů pro kraje o 3,5 miliardy korun už od příštího roku. Sobotka to dnes uvedl ve Sněmovně při interpelacích. Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš minulý týden při jednání s hejtmany navrhoval, aby kraje tento zvýšený příjem dostaly až přespříští rok, což kraje odmítly. Peníze navíc by měla krajům zajistit novela zákona o rozpočtovém určení daní.


Průmyslová zóna Joseph,  foto: Google Maps
Zvýhodněné průmyslové zóny, ve kterých bude v rámci investičních pobídek možná vyšší podpora na nově vytvořené pracovní místo, vzniknou v Ostravě - Mošnově, v Holešově na Kroměřížsku a v mostecké průmyslové zóně Joseph. Na středečním večerním zasedání o tom rozhodla vláda, která přijala návrhy předložené ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD).


Nezaměstnanost v Česku v červnu klesla meziměsíčně o dvě desetiny procentního bodu na 6,2 procenta. Bez práce bylo 451.395 lidí, což je nejméně od dubna 2009. Naopak volných pracovních míst bylo nejvíce od prosince 2008, zaměstnavatelé jich v červnu nabízeli prostřednictvím pracovních úřadů 96.983. Na jedno volné místo tak v průměru připadlo 4,7 uchazeče, uvedl to Úřad práce České republiky.


Foto: Barbora Kmentová
Sněmovna v úvodním kole podpořila vládní návrh, který v následujících třech letech postupně zvyšuje spotřební daň u cigaret a dalších tabákových výrobků. Krabička cigaret kvůli tomu může v příštím roce zdražit o tři až čtyři koruny, v dalších dvou letech o korunu až dvě.


Povrchová těžba na dole Bílina může podle těžařů při prolomení limitů pokračovat ještě 40 let, hlubinná těžba i déle. Pokud vláda odsouhlasí prolomení takzvaných limitů těžby, mohli by prý z dolu těžaři vyvézt až 285 milionů tun uhlí. ČTK to řekl Vladimír Budinský, mluvčí Severočeských dolů, které v lokalitě těží.


Foto: ČT24
Tři čtvrtiny Čechů věří v lepší výběr daní díky připravované elektronické evidenci tržeb. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, jehož výsledky představilo Generální finanční ředitelství a ministerstvo financí. Zavedení elektronické evidence ministerstvo plánuje od února 2016, opatření ale kritizuje opozice.


Česká ženská lobby, která zastřešuje 23 organizací, žádá přijetí zákona o náhradním výživném. Podle ní by alimenty, které by za neplatícího rodiče poskytl stát, výrazně zlepšily situaci dětí z chudých rodin. Ženské organizace proto vyzvaly vládu, aby zákon připravila a prosadila, k čemuž se zavázala v koaliční smlouvě.


Majetek malé obce Kostelec na Tachovsku s 350 obyvateli, u které je silně expandující průmyslová zóna, se za 12 let zvýšil více než pětinásobně na současných 160 milionů korun. Zajistily to zejména evropské dotace, ale také místní investoři. ČTK to řekl starosta Kostelce František Trhlík. Před osmi lety bylo v oblasti 35 procent nezaměstnaných, nyní pět procent.


Sněmovna po šestihodinové debatě podpořila přes odpor opozice vládní návrh na zavedení elektronické evidence tržeb. Opozice neúspěšně navrhovala zamítnout návrh už v prvním čtení, případně ho vrátit vládě k dopracování. Evidence má podle vlády pomoci omezit daňové úniky, šedou ekonomiku, a tím přinést víc peněz státu. Pravice pro další kola schvalování hrozí obstrukcemi.