Ekonomika

Ilustrační foto: Svilen Milev / freeimages
0:00
/
0:00

Česká republika si v letošním žebříčku konkurenceschopnosti švýcarského institutu IMD po čtyřech letech poklesu polepšila o dvě příčky a vrátila se na předloňské 33. místo z celkem 60 hodnocených zemí. V minulých letech Česko ztrácelo kvůli rekordně dlouhé ekonomické recesi. Na nejvyšších dvou příčkách indexu konkurenceschopnosti zůstaly Spojené státy a Švýcarsko, na třetí pozici se dostal Singapur před Hongkong a Švédsko.

Ilustrační foto: Svilen Milev / freeimages
Česká republika si v letošním žebříčku konkurenceschopnosti švýcarského institutu IMD po čtyřech letech poklesu polepšila o dvě příčky a vrátila se na předloňské 33. místo z celkem 60 hodnocených zemí. V minulých letech Česko ztrácelo kvůli rekordně dlouhé ekonomické recesi. Na nejvyšších dvou příčkách indexu konkurenceschopnosti zůstaly Spojené státy a Švýcarsko, na třetí pozici se dostal Singapur před Hongkong a Švédsko.

Vládní koalice se domluvila na omezení všech typů výdajových paušálů částkou dva miliony korun, nově tedy i paušálů ve výši 80 procent. Naopak se nebude nic měnit na nastavení daňových slev. Bude tedy možné nadále u živnostníků s paušály využívat slevu na poplatníka. Naopak nebude znovu zavedena sleva na manželku a děti. Po setkání s předsedou Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karlem Havlíčkem to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Ministerstvo financí v rámci jarní emise zahajuje prodej spořicích státních dluhopisů. Objednávky by měl úřad přijímat do 4. června přes téměř 900 poboček České spořitelny, Československé obchodní banky a Komerční banky. Dluhopisy jsou pro občany Česka i cizince. Koupit je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy. Loni si MF půjčilo ve dvou emisích spořicích státních dluhopisů 38,8 miliardy korun.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce v příštím roce navýšit platy státních zaměstnanců o více než 2,5 procenta, což navrhuje ministr financí Andrej Babiš (ANO). Babiš v neděli vyjádřil přesvědčení, že by platy státních zaměstnanců mohly v roce 2015 vzrůst o 2,5 procenta. "Posun na 2,5procentní zvýšení pro všechny zaměstnance veřejného sektoru jde na základě požadavku ČSSD správným směrem, nejsme s ním ale ještě zcela spokojeni," napsal ministerský předseda, který v minulosti požadoval několikaprocentní nárůst.

Odbory požadují pro příští rok růst platů ve veřejném sektoru o pět procent. Stejně by se podle nich měly příjmy hasičů, policistů, zdravotníků, učitelů, úředníků či pracovníků kultury zvednout i v roce 2016. Podle odborůj v roce 2010 pracovníci veřejných služeb přišli kvůli vládním škrtům o deset procent platu. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) před pár dny ČTK řekl, že by pro policisty a hasiče chtěl zvýšení příjmu o osm procent.

Ministerstvo zemědělství hodlá pro letošní rok uvolnit na stavbu protipovodňových opatření 650 milionů korun. Povodně v loňském roce způsobily v Jihočeském kraji škodu za více než dvě miliardy korun. Ministr Marian Jurečka při schůzce s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou (ČSSD) mluvil i o možnosti investice do oprav vodního díla Rožmberk. Největší rybník v zemi slouží při povodních jako retenční nádrž a dokáže zadržet hodně vody. Rožmberk ale patří soukromé společnosti, kterou je Rybářství Třeboň, a stát proto do něj zatím nehodlá investovat.

V účetnictví ministerstva pro místní rozvoj (MMR) za rok 2012 jsou chyby za 25,5 miliardy korun. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Její výsledky oznámila mluvčí úřadu Olga Málková. Podle kontrolorů jsou ale účetní předpisy v některých případech nejednoznačné, takže umožňují různé výklady. "Účetnictví MMR nebylo v roce 2012 správné ani úplné. Ministerstvo totiž například nevykázalo zálohy na transfery ve výši 14,7 miliardy," sdělila Málková. Transferové platby jsou například výplaty dávek a důchodů a u MMR předfinancování evropských dotací.

Veřejné zdravotní pojištění by mělo letos skončit v propadu 2,25 miliardy korun. Celkové příjmy jsou naplánovány na 237,2 miliardy, výdaje na 239,4 miliardy korun. Podle aktualizovaných odhadů by výběr pojistného mohl být ještě o 1,4 miliardy nižší, schodek by se tak mohl blížit čtyřem miliardám. Materiál s informací o předpokládaném vývoji vzala vláda na vědomí. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) pokryjí pojišťovny očekávaný propad z rezerv. Pohledávky veřejného zdravotního pojištění by měly na konci roku činit 36,2 miliardy, z toho pohledávky za plátci pojistného 31 miliard.

Praha požádá Evropskou investiční banku (EIB) o půjčku ve výši 2,5 miliardy korun na výstavbu prodloužení metra A do Motola. Rozhodla o tom rada hlavního města. Jde o poslední část jedenáctimiliardového úvěru. Dočerpání úvěrového rámce schválilo už na konci loňského roku zastupitelstvo. Trasa metra, která vyjde na 22,5 miliardy, má být dokončena příští rok na jaře. Nově budovaný úsek metra A je dlouhý asi šest kilometrů a na trase jsou čtyři stanice - Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. Stavba začala v roce 2009.

Brněnští zastupitelé schválili aktualizaci územního plánu v průmyslové zóně Černovická terasa. Umožnili tak stavbu logistického centra společnosti Amazon. Aktualizace byla posledním potřebným krokem k tomu, aby developer CTP Invest mohl stavět logistický sklad pro Amazon, který by v Brně poskytl asi 1500 stálých pracovních míst. Firma však v dubnu uvedla, že do Brna nechce a zvažuje různé varianty ve střední a východní Evropě.

Novým prezidentem Hospodářské komory ČR se stal Vladimír Dlouhý. Vystřídal tak Petra Kužela, který mandát z rodinných důvodů neobhajoval. Dlouhý získal od delegátů 122 hlasů. Hospodářská komora ČR sdružuje 14.000 podnikatelů zaměstnávajících přibližně dvě třetiny práceschopného obyvatelstva ČR.

Obchodní soud v Londýně zamítl nároky firmy Diag Human a uložil jí uhradit České republice zálohu na náklady soudního řízení, které přesahují devět milionů korun. Sdělil to mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Štoll. Firma s Českem dlouhodobě vede spory o mnohamiliardové odškodné za údajně zmařený obchod s krevní plazmou. Podle Štolla soud v Londýně ale dospěl k závěru, že rozhodčí nález, který Diag Human již několik let před zahraničními soudy vydává za konečné rozhodnutí, se dosud nestal ani závazným, ani vykonatelným. Soud proto vyhověl žádosti českého státu a zrušil soudní příkaz, podle kterého by měla firma Diag Human za zmařené obchody nárok na osm miliard korun a úroky.

Nelegální provozovatelé on-line loterií a sázek připraví stát ročně o víc než miliardu korun na daních. Český sport tak přichází nejméně o 250 milionů Kč, které by přineslo přímé zaslání části těchto odvodů Českému olympijskému výboru. Uvedla to studie auditorské společnosti KPMG, kterou představili zástupci ČOV a ministerstva financí. Situaci je podle nich třeba urychleně řešit a předložit vládě novou legislativní úpravu loterijního zákona. "Sport mládeže je dlouhodobě podfinancován, proti roku 1995 máme pětkrát víc obézních dětí. Přitom 250 milionů za rok znamená až o 50.000 sportujících dětí více. Nelegálové na sportu parazitují," řekl předseda ČOV Jiří Kejval.

Každý Čech loni vytřídil v průměru 39,7 kilogramu odpadu. Množství tak opět vzrostlo, o pět let dříve to bylo zhruba 36 kilogramů nepotřebných plastů, papíru, skla a nápojových kartonů. Spolu s množstvím roste i zájem občanů - loni třídilo odpady 71 procent Čechů. Podařilo se tak recyklovat 72 procent obalů uvedených na trh, což zemi řadí na čtvrté místo v Evropské unii. Vyplývá to z informací obalové společnosti EKO-KOM. Nejvíce se loni vytřídilo papíru, lidé do kontejneru vrátili 87 procent papírových obalů uvedených na trh. Skla se takto recyklovalo 76 procent, plastů 67 procent a nápojových kartonů 21 procent. Množstvím recyklovaných plastů Češi loni mezi Evropany dosáhli na pomyslnou stříbrnou medaili. Aktivitu lidí pozitivně ovlivňuje narůstající počet barevných kontejnerů, do kterých odpady vhazují. Loni jich přibylo 12.000, v ulicích měst a obcí je tak nyní 241.000 nádob.