EU by měla podle Václava Klause Česku zaručit územní a majetkové jistoty

Pokud Evropská unie nedá Česku záruky nedotknutelnosti území a jeho majetkových jistot, předseda ODS Václav Klaus by nemohl vyzvat občany, aby v referendu podpořili vstup České republiky do EU. Předseda ČSSD Vladimír Špidla si ale myslí, že vyjednávání o této záruce by oslabilo českou pozici. Oba politici to uvedli v diskusním pořadu televize Nova. S myšlenkou zakomponovat do smlouvy o přistoupení ČR k EU právní pojistku bránící úvahám o revizi poválečného uspořádání přišla ODS počátkem roku, ale širší podporu nezískala. Špidla naopak uvedl, že česká pozice zesílí vstupem do EU. Ohrožení územní celistvosti a majetkových jistot vidí čeští politici v požadavcích sudetoněmeckých organizací, jejichž příslušníci byli po druhé světové válce odsunuti z Československa za svůj podíl na rozbití země na konci 30. let.

Povolební vládní koalici ČSSD a ODS odmítl předseda sociálních demokratů Vladimír Špidla. Odůvodnil to odlišnými programovými záměry obou stran. Naopak šéf ODS Václav Klaus tak kategorický nebyl a proti případné společné vládě obou stran se výslovně nevyjádřil. Špidla znovu zopakoval, že "připravenější přijmout programovou shodu" jsou lidovci a Unie svobody. Zdůraznil přitom, že ve věcech, na něž ČSSD klade důraz, zastává ODS opačná stanoviska. V této souvislosti se vyslovil proti školnému a placenému zdravotnictví. Naopak podpořil zákoník práce a referendum.

Za vstřícný krok považuje předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda vyjádření šéfa sociálních demokratů Vladimíra Špidly, který očekává, že po volbách dospěje s KDU-ČSL a Unií svobody v zásadních otázkách k programové shodě.