Evropská unie pomůže ČR

Günter Verheugen s Igorem Němcem, Karlín, Praha, Foto: ČTK

Další pomoc při odstraňování následků škod způsobených povodněmi přislíbil komisař Evropské unie pro rozšíření Günter Verheugen, který si ve čtvtek přijel do Prahy prohlédnout škody, které zde napáchala velká voda. Brusel poskytl z fondů určených na podporu kandidátských zemí Česku dosud na 58 miliónů eur, tedy asi 1,7 miliardy korun. Více Jaromír Marek.

Günter Verheugen v pražské čtvrti Karlín,  Foto: ČTK
"Realita je mnohem horší, než záběry, které jsem zatím viděl. Jsem šokován tím, jak bylo toto krásné město zasaženo. Na druhé straně pociťuji velkou vděčnost těm, kteří pomáhali Prahu zachránit", uvedl Verheugen poté, co se v doprovodu pražského primátora, prošel nejvíce zasaženými částmi Prahy: Karlínem a Kampou a navštívil i poničené pražské metro.

Jak prohlásil Günter Verheugen, Evropská komise iniciovala tento týden vznik nového fondu k překonávání následků katastrof.

Günter Verheugen ve stanici metra Florenc,  Praha,  Foto: ČTK
"Komise převede do tohoto fondu ještě letos 500 milionů EUR a Česká republika bude z něho moci rovněž čerpat. Jsem rád, že unie tak otevřela cestu pro další pomoc, která příjde, jak doufám, brzy", uvedl Verheugen a dodal, že vznik tohoto fondu je důkazem toho, že Evropská unie není byroktickou institucí, ale orgánem, který má pomáhat obyvatelům Evropy.

To, že rozhodnutí o vytvoření fondu zahrnuje i Českou republiku je velmi neobvyklé. Nedovedu si představit, že by podmínky byly jiné než férové. Velmi oceňuji rozhodnutí Evropské komise o pomoci při katastrofách. Potvrzuje se to, co jsem uvedl v Berlíně, že hranice mezi EU a ČR se rozplývají a že přístup unie k nám je stejný jako k ostatním evropským státům", uvedl při setkání s evropským komisařem premiér Vladimír Špidla a dodal, že konečká výše škod způsobených povodněmi bude známa v polovině září. Podle předběžných odhadů se škody způsobené v Česku velkou vodou mohou pohybovat kolem 60 až 90 miliard korun.