Prezidenti z Maďarska a Polska přislíbili prezidentu Havlovi pomoc při likvidaci následků ničivých povodní

Kwašniewski, Mádl a Havel (zleva), Foto: ČTK

Polsko a Maďarsko poskytnou České republice pomoc při likvidaci následků ničivých povodní. Na summitu hlav států visegrádských zemí v Častolovicích na Rychnovsku to ve čtvrtek slíbili prezidenti Aleksander Kwašniewski a Ferenc Mádl. O tom, jakou pomoc může naše země očekávat z Polska, informoval prezidenta Václava Havla jeho polský protějšek Aleksander Kwašniewski:

Kwašniewski,  Mádl a Havel  (zleva),  Foto: ČTK
"Například Chemické sdružení Čech poukázalo České republice poukázalo dar v hodnotě jednoho milionu korun. Další desinfekční prostředky v hodnotě půl milionu dolarů věnuje agentura Reserv, do Litoměřic Polsko poslalo vysoušeče a dalších pomoc za zhruba sto tisíc dolarů. Prezident Havel se zmínil to poškozených archiváliích a knihách, podobné problémy jsme měli i my a tak si myslím, že bychom mohli nabídnout naše wratislavské specialisty, kteří by byli Praze užiteční."

Slovenský prezident Rudolf Schuster se kvůli zdravotním problémům ze schůzky omluvil. Maďarský prezident Ferenc Mádl upřesnil, jakou pomoc jeho země České republice poskytne.

Ferenc Mádl a Václav Havel  (zleva),  Foto: ČTK
"Rád jsem pozval prezidenty zemí Visegradské čtyřky příští rok na další summit do Maďarska. Na schůzku do Častolovic jsem kromě tohoto pozvání přivezl také příslib materiální pomoci Maďarska českým zaplaveným postiženým územím. I my jsme zažili rozvodněný Dunaj, a tak přesně chápeme význam slova solidarita. Maďarsko se rozhodlo věnovat léky, zdravotnický materiál, dezinfenkční prostředky a další potřebné věci."

Václav Havel za pomoc poděkoval a vyjádřil přesvědčení, že právě vědomí solidarity může lidem postiženým katastrofálními záplavami dodat nové síly.

"Polsko nikdy, alespoň podle mých informací, nám v historii tolik nepomohlo jako během několika posledních dnů a je odhodláno pomáhat dál. Totéž platí o Maďarsku a Slovensku."

Prezidenti se během schůzky shodli také na tom, že referendum o vstupu kandidátských zemí do Evropské unie by se mělo konat postupně v krátkém časovém sledu podle toho, jakou má členství v jednotlivých státech podporu. Prezident Václav Havel k tomu řekl.

Aleksander Kwašniewski a Václav Havel  (zleva),  Foto: ČTK
"Shodli jsme se rovněž na tom, že by nebylo možná praktické, příliš podmiňovat tyto dva velké procesy navzájem. To jest proces institucionálních změn a rozšiřování Evropské unie. Měli by svým vlastním tepem jít kupředu a vše nasvědčuje tomu, že i ten proces rozšiřování půjede podle toho svého "timetablu" či harmonogramu, který všichni známe a který jsme všichni přijali."

Podle prezidenta Ference Mádla je nyní pro vstup země do Evropské unie asi 80 procent Maďarů. V Polsku se pohybuje podpora začlenění země do EU těsně nad hranicí 60 procent. České republice by pro vstup do EU v referendu nyní hlasovalo asi 50 procent občanů. Na Slovensku, ve čtvrté zemi visegrádské skupiny, je podpora o něco málo vyšší.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio