Evropský soud dal za pravdu Oldřichu Kinskému, české soudy mu neumožnily spravedlivý proces

František Oldřich Kinský, foto: ČTK

František Oldřich Kinský uspěl, byť dva roky po smrti, u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Podle soudu byl zkrácen ve svém právu na spravedlivý proces. Česká republika musí jeho rodině vyplatit téměř 14 tisíc euro, v přepočtu asi 350 tisíc korun. Rozsudek není pravomocný, stát zvažuje odvolání.

František Oldřich Kinský,  foto: ČTK
František Oldřich Kinský se po českém státu dožadoval restituce rodového majetku za zhruba 40 miliard korun. U soudu podal kolem 150 žalob. Mezi nemovitostmi, o jejich vrácení žádal, byl například Palác Kinských na Staroměstském náměstí v Praze, kde dnes sídlí Národní galerie. Nejvíce žalob se ale týkalo majetku na Chrudimsku, Děčínsku, Kladensku a Rakovnicku. Kinský uspěl jen u pěti soudních pří, konkrétně například při vrácení pozemků, lesu a parku u Chocně a náhrobní kaple ve Veltrusích na Mělnicku. Rodový majetek Kinských byl po roce 1945 zestátněn podle tzv. Benešových dekretů s tím, že otec Františka Oldřicha Kinského kolaboroval s Němci a přihlásil se k německé národnosti. Jenže Kinského advokát Jaroslav Čapek tvrdí, že majetek mu v té době vůbec nepatřil, protože ho po svém dědečkovi zdědil tehdy ještě nezletilý František Oldřich. Ten s Němci nekolaboroval a navíc měl české občanství. I to ale české úřady zpochybnily. Tehdejší ministr kultury za sociální demokracii Pavel Dostál v r. 2003 kritizoval rozhodnutí českého soudu, další vysoce postavený politik označil Františka Oldřicha Kinského za nacistu. Podle štrasburského soudu pro lidská práva tím mohli ovlivnit rozhodování dalších soudů. Dnešní ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dává evropskému soudu do jisté míry za pravdu:

Jiří Pospíšil
"Pokud probíhá soudní řízení a politik, například ministr, říká, že není možné, aby dotyčný žadatel u soudu uspěl, a veřejně konstatuje věci, které mají být u soudu prokázány, například že někdo je kolaborant atd., tak samozřejmě může vytvořit klima, které může být nátlakové vůči soudu."

František Oldřich Kinský opravdu také žádnou při od r. 2003 nevyhrál. V r. 2006 podal žaloby proti soudkyním, které v jeho kauzách na Chrudimsku a Orlickoústecku rozhodovaly.

"Podvolily se moci výkonné, konkrétně ministerstvu spravedlnosti, když jeden z ministerských úředníků jim rozeslal dopisy, aby ministerstvu posílaly přehledné zprávy o vývoji všech kauz,"

řekl tehdy Kinského advokát Jaroslav Čapek. Kinský se dožadoval spravedlivého soudu i náhrady škody:

"Ty výlohy samy o sobě jdou do několika milionů. Jsou to samozřejmě výdaje za soudní poplatky a vůbec za veškerou činnost, spojenou s prosazováním těch kauz."

U Evropského soudu pro lidská práva se Kinského rodina dožadovala po českém státu odškodnění ve výši 200 tisíc eur. Soud ve Štrasburku konstatoval, že sice nemá důvod spekulovat, že intervence českých politiků ovlivnily průběh přelíčení u soudů v Česku, Kinského obavy o nezávislost a nestrannost českých soudů byly ale podle evropských soudců odůvodněné. Jeho dědicům nakonec přiznali částku necelých 14 tisíc eur. Obhájce Jaroslav Čapek je s verdiktem spokojený:

"Samozřejmě mám z toho velkou radost, protože je to pro mne jistá satisfakce za ta léta argumentace, kdy jsem upozorňoval soudy všech instancí na území České republiky, že ve skutečnosti porušují právo pana Kinského na spravedlivý proces. Jak je vidět, měl jsem pravdu. Evropský soud to potvrdil a já jsem šťasten, že k tomu došlo."

K rozsudku, který zatím není pravomocný, se vyjádřil i zmocněnec České republiky u štrasburského soudu Vít Schorm:

"Rozsudek Evropského soudu pro lidská práva vychází hodně z toho, co již kritizoval Ústavní soud ve věci postupů použitých vůči panu Kinskému. Naopak pokud jde o majetkové nároky pana Kinského, tak rozhodnutí českých soudů včetně Ústavního soudu zůstávají nedotčena."

Český stát tak nemusí majetek rodině Kinských vracet. U štrasburského soudu ale leží další žaloby jeho rodiny. Obě strany nyní mají tři měsíce na odvolání se proti rozsudku.