Evropský zatykač se bude vztahovat i na občany České republiky

Evropský zatykač, který má být důležitým nástrojem v boji proti zločincům a teroristům, se bude vztahovat rovněž na občany České republiky. Poslanecká sněmovna totiž přehlasovala veto prezidenta Václava Klause a znovu schválila vládní předlohy, které to mají umožnit. Pro bylo 101 poslanců, tedy nejmenší možný počet. Nelze vyloučit, že ani páteční rozhodnutí sněmovny neukončí spory o to, zda ústavní Listina základních práv a svobod umožňuje vydávat české občany na základě eurozatykače do ciziny, a tudíž zda se evropský zatykač na ně bude vztahovat. Někteří poslanci opoziční ODS znovu uvedli, že soulad předloh o eurozatykači s českými zákony by měl posoudit Ústavní soud. Pokud by tak neučinili, obrátí se na Ústavní soud sám prezident Klaus.

"Listina základních práv a svobod říká, že občan nemůže být proti své vůli vydán do zahraničí. Eurozatykač ale umožňuje, aby naši občané byli vydávání proti své vůli k trestnímu stíhání do zahraničí, do zemí Evropské unie," řekl poslanec a stínový ministr spravedlnosti ODS Jiří Pospíšil. Odpůrci mimo jiné také namítají, že eurozatykačem by mohl být český občan trestán za jednání, které v ČR trestné není.

Vládní politici přijetí zatykače přivítali. Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) uvedl, že zlepší spolupráci zemí EU při potírání závažné kriminality a mezinárodního terorismu. Česko doposud tvořilo spolu s Itálií poslední dvojici z 25 členských států Evropské unie, které evropský zatykač zatím nepřevedly do národního práva. Smyslem eurozatykače je usnadnit a urychlit procedury vydávání stíhaných osob a znemožnit, aby se pachatelé závažných trestných činů vyhýbali stíhání v zahraničí. Procedura vydávání stíhaných lidí se má díky zatykači zkrátit z 1,5 až na čtvrt roku.