Exministr vnitra Langer kritizuje současného šéfa resortu Pecinu

Exministr vnitra Ivan Langer kritizuje svého nástupce Martina Pecinu. Nelíbí se mu kroky, které od svého nástupu do funkce bývalý předseda antimonopolního úřadu udělal. Pecina podle Langera nekompetentně zasáhl do rozpočtu i struktury ministerstva a tím prý překročil rámec mandátu úřednické vlády. Langer proto žádá premiéra Jana Fischera, aby situaci řešil.

Ivan Langer
"Já věřím, že pan premiér Jan Fischer nezůstane nečinný a lhostejný. Pokud vytknul ministryni spravedlnosti dvě personální změny s odkazem na to, že jdou nad rámec mandátu této vlády, potom nemůže nečinně přihlížet čistce, ke které dochází na ministerstvu vnitra."

Místopředseda ODS Langer už dříve kritizoval Pecinovo rozhodnutí vytvořit funkci prvního náměstka a dosadit do ní bývalého šéfa Národní protidrogové centrály Jiřího Komorouse. Teď navíc vytýká ministru Pecinovi nejen různé personální změny, ale také např. zrušení dvou tisíc tabulkových míst, čímž byl podle něj podstatně zkrácen rozpočet police.

"Já myslím, že ta motivace může být různá. První je za každou cenu stůj co stůj při porušování zákonů, při porušování mandátu této vlády prokázat, že to, co se dělo na ministerstvu vnitra byla všechno špatně. Současně je to možná snaha zasloužit si ostruhy v očích Jiřího Paroubka, a proto se Martin Pecina chová více jako Paroubkův ministr než ministr Jana Fischera, " uvedl.

Ministr Pecina považuje výtky svého předchůdce za "předvolební výkřiky", své kroky je prý ochoten premiéru Fischerovi vysvětlit. Ve vysílání Českého rozhlasu Pecina k otázce rušení tabulkových míst mimo jiné řekl:

"Já jsem nic nezrušil, žádné místa. Ale naopak se snažím bojovat o to, aby mě nebyly sebrány peníze na 1910 míst, která jsou v tomto okamžiku neobsazena, dlouhodobě neobsazena a já se je snažím obsadit. Čili to je, to je k tomu. Ale k žádnému zrušení nějakých tabulek nedošlo. To je samozřejmě nesmysl. Určitě také nedochází k odchodu policistů jako za panování pana ministra Langera."

Některé změny, které za jeho působení proběhly, navíc prý ani nespadají pod ministrovu pravomoc. Týká se to např. odvolání rektora policejní akademie.

K Langerově kritice se vyjádřil i bývalý ministr vnitra za ČSSD a poslanec František Bublan. Podle něj vyvolala Langrovu kritiku ztráta vlivu na ministerstvu. Vyplývá to prý z jeho poslední schůzky s policejními a ministerskými špičkami před odchodem z funkce.

"Doslova řekl, že se v listopadu vrátí, a kdo mu nebude do té doby loajální, tak tomu podřízne krk. Vím, že je to hodně expresivní vyjádření, ale jaksi vyvolávalo to určitý strach a obavu. Celé to svědčí o tom, že si tam chtěl ponechat svůj vliv a když jej teď ztrácí a ztrácí kontakt s tím vnitrem, tak z toho vyplývají ta jeho prohlášení a osočování ministra, že porušuje zákon a podobně."

Ivan Langer chce nyní počkat na reakce premiéra Fischera, který se ale zatím k celé věci nevyjádřil.