Expo Lingua

Až milion korun může stát naše studenty roční studium angličtiny na školách ve Velké Británii. I taková nabídka se vyskytla na 12. ročníku veletrhu vzdělávání EXPO LINGUA, který právě skončil na pražském Žofíně. Více informací má Milena Štráfeldová.

Expo Lingua je největší domácí přehlídka vzdělávání a možností studia cizích jazyků. Každoročně přináší nabídku tuzemských i zahraničních jazykových kurzů, studijních pobytů, výukových programů i učebnic desítek specializovaných agentur, škol i nakladatelství. Specialitou letošního ročníku byla i prezentace čtyřiceti amerických středních a vysokých škol nazvaná College Day. Zájemců o studium cizích jazyků v zahraničí totiž stále přibývá. Dr. Karel Klusák z vystavující společnosti Intact upřesnil, o které země mají čeští studenti hlavně zájem:

"Pokud jde o nejoblíbenější země, tak je to Velká Británie, kupodivu poměrně hodně nahoru se dere Malta, která je oblíbená u našich studentů kvůli tomu, že mohou spojit dovolenou s výukou angličtiny. Potom jsou to samozřejmě Spojené státy, Kanada, Irská republika, Austrálie, Nový Zéland, někteří studenti jezdí i do Jihoafrické republiky."

I několikatýdenní pobyt v zahraničí poskytne studentům prakticky stejnou znalost jazyka, jako roční studium na střední škole. Karel Klusák však současně přiznal, že finanční náročnost takového studia je tak velká, že pro většinu běžných českých studentů je prakticky nedostupné.

"V Británii lze zajistit dvoutýdenní kurz s ubytováním v rodině a s polopenzí v částkách do pětadvaceti tisíc korun. K tomu je ovšem zapotřebí přičíst dopravu a samozřejmě nějaké kapesné. Takže dvoutýdenní kurz může rodinu přijít až na třicet, čtyřicet tisíc, což je poměrně dost vysoká částka na naše poměry."

Na veletrhu Expo Lingua si však mohli vybrat i zájemci o studium cizích jazyků na tuzemských školách. Za posledních deset let zde vznikla řada soukromých jazykových škol, které poskytují zejména intenzívní roční studium jazyků pro absolventy středních škol. Dlouholetou tradici ve výuce však má hlavně Státní jazyková škola v Praze. Zástupkyně školy Ludmila Zelingerová o jejím studijím programu řekla:

"My se věnujeme především žákům po maturitě, u nás mají možnost dělat jednoletý pomaturitní kurz. Naše škola má dobrou tradici, protože u nás se dělají státní zkoušky, a jelikož jsme státní škola, tak prostě je to garantovaná úroveň. Myslím, že všichni jsou celkem spokojeni."