Exprezident bude pobírat doživotní rentu sto tisíc korun

Sto tisíc korun měsíčně - tolik budou napříště jako doživotní rentu pobírat exprezidenti České republiky. Tato částka je určena na plat bývalé hlavy státu, mzdu asistenta a náklady na vedení kanceláře. Jako první ji dostane Václav Havel. Více informací má Milena Štráfeldová.

Na Hradě opět vlaje prezidentská standarta...
Stotisícovou rentu pro exprezidenta určuje zákon, který ve středu schválila Poslanecká sněmovna. Poslanci přitom o platu pro bývalou hlavu státu nejednali poprvé. Letos v únoru zamítli návrh zákona, který počítal s částkou přesahující 150 tisíc korun. Nový zákon navrhoval rentu ve výši sto dvaceti tisíc, i to se však některým poslancům zdálo příliš. Proti byli především komunisté a několik občanských demokratů. Podle Ladislava Mlčáka z KSČM se politická elita zabezpečuje, zatímco občané mají stále hlouběji do kapsy:

"Samozřejmě je tu kritika, kterou já slyším denně ve styku s občany, náhodně, ve vlaku a různě, jak cestuji na střední Moravu nebo přímo do Přerova. Takže opravdu v prvé řadě je to záležitost ekonomická."

Komunisté dokonce chtějí, aby nad činností kanceláře Václava Havla byla veřejná kontrola, pokud bude exprezident pobírat rentu z peněz daňových poplatníků. Táňa Fischerová, nezávislá poslankyně na kandidátce Unie svobody, naopak požadovala částku vyšší než sto tisíc korun:

"Já jsem byla vždycky přesvědčena, že padesát tisíc na kancelář a asistenta a padesát tisíc jako renta je málo a že to není dvakrát důstojné hlavy státu, která odešla ze své funkce."

Boj o výši renty pro bývalou hlavu státu byl však podle politologa Bohumila Doležala také sporem o osobu Václava Havla:

"Já myslím, že je to na jedné straně otázka politického boje mezi Václavem Klausem a Václavem Havlem a pak nevraživosti mezi Václavem Havlem a opozicí, protože jak ODS tak komunisté mají k Havlovi výhrady, které v případě komunistů nejsou myslím úplně věcné a nejsou na místě. Samozřejmě se tato otázka nerozhoduje jenom pro Václava Havla, ale rozhoduje se pro jakéhokoliv budoucího prezidenta České republiky. A z tohoto hlediska by se to taky mělo pojímat a na osobní věci by se nemělo hledět."

Doživotní rentu pro exprezidenty musí ještě schválit Senát a podepsat současný prezident Václav Klaus. Podle Havlova tajemníka Jakuba Hladíka však bývalý prezident neplánuje své další aktivity podle toho, zda mu zákonodárci rentu schválí. Provoz současné kanceláře stojí Václava Havla měsíčně zhruba 150 tisíc korun a tyto náklady hradí především ze sponzorských darů.