Někteří poslanci urazili ministryni Buzkovou

Ministryně školství Petra Buzková mezi ministrem zemědělství Palasem a ministrem kultury Dostálem, foto: ČTK

"Paní ministryně přišla o své dvě přednosti." Nebo: "Změna je to razantní, ale vzhledem k tomu, že mám velké ruce, tak bych preferoval větší rozměry." Tak toto jsou slova, která nepocházejí z nějakého pornomagazínu, ale zazněla v kuloárech Poslanecké sněmovny. Podrobnosti má Josef Kubeczka.

Ministryně školství Petra Buzková mezi ministrem zemědělství Palasem a ministrem kultury Dostálem,  foto: ČTK
Autory těchto slov jsou poslanci Vlastimil Tlustý a Michal Kraus a vyslovili je pro bulvární deník Blesk, když hodnotili pooperační stav ministryně školství Petry Buzkové, která si ze zdravotních důvodů nechala zmenšit poprsí. Nutno v této souvislosti připomenout, že zmíněný deník už před časem přinesl na svých stránkách fotografie poslankyně Buzkové z odhaleným poprsím z její dovolené v Chorvatsku.

Ministryni Buzkovou nynější výroky svých poslaneckých kolegů zklamaly a na ostrou reakci ani neměla chuť. O to razantněji vystoupil premiér Vladimír Špidla, který sexistické narážky poslanců označil za sprosťárny a bude od nich žádat omluvu. Tu už ministryni Buzkové adresoval spolu s kyticí květin další poslanec Petr Bratský, který v souvislosti s jejím poprsím hovořil o těžké "tvárnici". Ve své omluvě přiznal, že to od něj bylo nemístné a hloupé.

A co o tom soudí ředitelka pro vzdělávání centra Gender Studies Alena Králíková?

"Já se domnívám, že to je opravdu sexistické, že by si to absolutně neměli dovolit. Sami tvrdí, že tím, že jsou muži, tak přece mají právo se o tom vyjadřovat, ale já si myslím, že jsou především vnímáni jako politici a paní poslankyně. Domnívám se proto, že tohle by je vůbec nemělo napadnout."

Jsou výroky toho druhu důstojné poslanců Parlamentu České republiky?

"Domnívám se, že určitě ne."

Má vůbec člověk nárok na svůj názor na toto téma?

"Snad nárok má, ale myslím si, že by měl značně zvažovat, zda ho bude prezentovat, ještě navíc do médií."

Myslíte si, že podobné výroky mohou vytvářet celkovou atmosféru nebo stupeň morálky v republice?

"Podle mého názoru ji určitě odrážejí, protože pokud se politici tímto způsobem vyjadřují, tak to hovoří přesně o tom, že morální úroveň je tady velmi špatná. To považuji za velmi, velmi problematické."

Co by podle Vás měli udělat v této chvíli?

"Já myslím, že snad ani omluva nestačí. Je to věc, která je velmi na pováženou. Nejen jakým způsobem by přesně měli reagovat, ale myslím, že pokud se tak jednoznačně vyjádřili do médií, tak bych asi na místě paní poslankyně ani omluvu nepřijala. Sama netuším, jakou další reakci bych od nich vyžadovala."

Poslanec Michal Kraus však má jiný názor: "Pokud se mne někdo zeptá na ňadra, nejsem jen politik, ale i muž a mám na názor právo. Nevnímám to jako útok proti paní ministryni. Pokud se tak výrazná politička rozhodne udělat výrazný zásah do svého sexuálního vybavení, musí očekávat, že to bude předmětem různých spekulací," prohlásil poslanec Michal Kraus.