Faráři Protivínskému, na jehož stranu se stavěli politici i kulturní veřejnost, udělil prezident Václav Havel milost.

farář Vojtěch V. Protivínský

Na podporu faráře Vojtěcha V. Protivínského, který byl obviněn za protikomunistickou kampaň, kterou vedl loni při volbách do Senátu ve své farnosti na Břeclavsku, se postavila řada politiků i umělců. Podrobnosti Vilém Faltýnek.

Inciátorkou petice, která postup vyšetřovatele odsuzuje, byla předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová. Ta nám k tomu řekla.

"Mně ta věc podle informací z médií připadala tak neuvěřitelná, že jsem si získala od pana faráře text letáku, který rozšiřoval loni před volbami, a v němž protestoval proti možnému nástupu komunistů a proti volbě komunistické kandidátky do senátu, a zároveň jsem získala sdělení obvinění, které pan farář dostal v pondělí od Policie ČR. Já se domnívám, i s ohledem na to, že uplynulo 12 let od pádu komunismu u nás, že přece není možné, aby byl svobodný občan tohoto státu stíhán pro trestný čin hanobení rasy, národa a přesvědčení, když protestuje proti komunismu. V roce 1993 Poslanecká sněmovna schválila zákon o protiprávnosti komunistického režimu, běžně se hovoří o tom, co tu komunisté za 40 let vlády napáchali a není možné, aby policie takovým způsobem postupovala proti svobodně vyjádřenému názoru. Zároveň si myslím, že to je určitý neblahý trend, který se začíná zatím jen v jednotlivách případech objevovat, a to trend omezování svobody slova. Proto jsme se domluvili s kolegy a přáteli, že je třeba proti tomu viditelně vystoupit, a rozhodli jsme se tedy zformulovat petici a vlastně se k týmž slovům, která řekl pan farář přihlásit, a buď by mělo být zastaveno trestní stíhání faráře Protivínského, nebo naopak rozšířeno i na všechny signatáře petice."

A vy se domníváte, že je reálné, že by obvinění mohlo být rozšířeno na další osoby?

"Tak já pevně věřím, že trestní stíhání faráře Protivínského bude zastaveno. Nemyslím si, že by za tyto výroky měl být kdokoli stíhán. Ale pro případ, že by policie obvinění rozšířila, já jsem k tomu připravena. I s ohledem na to, že si dobře pamatuju, že před listopadem 89 byli disidenti stíháni za vyjadřování takových názorů. Ale já věřím, k takovému kroku policie nepřistoupí a že odpovědní činitelé trestní stíhání pana faráře Protivínského zastaví."

Tolik předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová v rozhovoru pro Radio Praha. Já ještě dodám, že ve středu odpoledne udělil prezident Václav Havel faráři Vojtěchu Protivínskému milost a stíhání bylo zastaveno. Podle ČTK Protivínský krok prezidenta ocenil, zalitoval ale, že případ nyní neposoudí nezávislý soud.