Festival Colours of Ostrava představuje hvězdy i neznámá jména z celého světa

Foto: ČTK

V Ostravě v těchto dnech probíhá jeden z největších letních open-air festivalů v České republice - Colours of Ostrava. Loňského ročníku se zúčastnilo přes 16 tisíc diváků a letos očekávají pořadatelé ještě vyšší počet. Návštěvníky do Ostravy lákají jména jako Gipsy Kings nebo Goran Bregovič se svou "Svatební a pohřební kapelou"

Goran Bregovič,  foto: ČTK

Srbský muzikant, který mimo jiné skládal hudbu k filmům Emira Kusturici, letošní ročník festivalu zahájil. Ještě před koncertem prozradil, co pro diváky Colours of Ostrava se svou balkánskou dechovkou chystá:

"Vydal jsem novou desku, je to asi deset dnů. Myslím, že tady v Česku vyšla taky. Je to moje opera Carmen with happyend. Večer zahraju nějaké starší věci, něco z písní, které jsem napsal pro filmy. Budu hrát i věci z desky Tales and Songs from Weddings and Funerals. A samozřejmě zahraju dost nových písní z mé opery."

Na úvodním koncertu ve čtvrtek večer se představily i české kapely Kryštof nebo Gipsy.cz

Z českých zpěváků a muzikantů během festivalu vystoupí například Anna K., Dan Bárta se svou Illustratospherou, Marie Rottrová a skupina Neřež, z kapel zahrají Tata Boys, Bengas nebo Psí vojáci. Festival má i několik velkých zahraničních magnetů. K těm největším patří rocková legenda Marianne Faithfull z Británie:

"Marianne Faithfull kdysi spolupracovala s Mickem Jaggerem, Keithem Richardsem, s Rolling Stones, s Nickem Cavem. Kromě zpěvu je herečkou, účinkovala ve filmu Irina Palm, který měl premiéru na letošním Berlinale a byl uveden i v Karlových Varech,"

říká Jiří Sedlák z organizačního týmu Colours of Ostrava. Tento mezinárodní hudební festival probíhá už po šesté a vedle slavných hvězd záměrně představuje i méně známá jména z celého světa. Návštěvníci tu slyší rock, pop, ale i etnickou hudbu a alternativní žánry.

"Kromě hudby zde uvidí divadla, taneční představení, budou si moci vyzkoušet salzu i flamenco. Budou se moci podívat i na hudební filmy."

Jen čtvrtečního zahajovacího koncertu se zúčastnilo na devět tisíc diváků. Jejich počet tak překonal očekávání pořadatelů festivalu. Do neděle tak přijde zřejmě rekordní počet návštěvníků.