Festival francouzských filmů nabízí osvědčené trháky i horké novinky

Mikulášovy patálie

Festival francouzského filmu, jehož cílem je propagovat francouzskou kinematografii v ČR, čeká letos 12. ročník. Bohatou nabídku soutěžních snímků doplní sekce filmových hitů, ve kterých se na plátně představí takové osobnosti jako Audrey Tautou, Vincent Cassel i největší žijící herecká legenda Jean-Paul Belmondo. K festivalovému rozhovoru jsem pozval vedoucí produkce Radku Ondráčkovou.

Galimatyáš
Festival francouzských filmů už má před sebou 12. ročník, jaký je vývoj co do kvality či divácké účasti?

"Festival je rok od roku více populární, v loňském roce ho navštívilo 17 tisíc diváků a za poslední tři roky se kromě Prahy rozrostl do dalších sedmi měst. Festival se soustředí na představení předpremiér, které posléze vejdou do běžné distribuce, takže je pomocí distributorům ověřit si, jak ty filmy fungují a přitáhnout k nim diváckou pozornost."

Prorok
V regionech se festival představí v na české poměry větších městech, perou se další o možnost pořádat festival?

"Ne, že by se praly, ale je řada měst a kinařů, kteří by měli zájem, ale bohužel my nejsme momentálně schopni akci rozšířit, protože se koná v jediném týdnu na všech místech. Prozatím tedy zůstáváme u této skladby, ale do budoucna ho můžeme rozšířit."

Na jaké největší filmové trháky byste v letošním ročníku diváky pozvala?

Antikrist
"Já bych především upotala pozornost na předpremiéry, protože uvedeme film Galimatyáš režiséra Jeana-Pierra Jeuneta, kterého diváci znají jako režiséra slavné Amélie z Montmartru. Dále uvedeme adaptaci slavných literárních příběhů Mikulášovy patálie. Objeví se i film Prorok, což je film, který Francie posílá do klání o amerického Oskara a získal velkou cenu poroty na festivalu v Cannes. Na festivalu bude mít předpremiéru velmi očekávaný Antikrist, o kterém se nepřestalo mluvit od minulého května, kdy vzbudil v Cannes vášnivé debaty. Teď se ho konečně dočkají i čeští diváci, než půjde 26. listopadu do běžných kin."

Mikulášovy patálie
Čeští diváci, jak už zaznělo, mají francouzské filmy v oblibě. Vypovídá o tom i to, že Francie je na 2. místě co do návštěvnosti zahraničních filmů v ČR. Čím si toto těsné sepjetí vysvětlujete?

"Určitou roli v tom hraje tradice, nikdy se zde nepřerušila ta kontinuita a něco se sem z Francie dostávalo i před rokem 1989. My se teď ovšem snažíme ten obraz trochu poopravit a ukázat francouzskou kinematografii ve všech jejích polohách, v celé její rozmanitosti. Je třeba ji skutečně všímat v celé její šíři. Nejsou to pouze komedie a klišé, které zde známe."

Mezi diváky osobně zavítají režiséři zmiňovaných festivalových trháků Jean-Pierre Jeunet, Jacques Audiard, Laurent Tirard i Philippe Fernandez a spolu s nimi se publiku představí i známí herci Grégoire Colin, Caroline Deruas, Julie Ferrier a také objev letošního roku Tahar Rahim.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio