Festival rekordů přinesl i háčkované dějiny

Foto: Agentura Dobrý den

V Pelhřimově se konal 21. ročník mezinárodního festivalu rekordů a kuriozit, největší akce svého druhu na evropském kontinentě. Rekordmani se tu utkali ve 49 oborech lidského konání a podívat se na ně přišlo na 12 tisíc diváků. Do rekordmanské síně slávy byla uvedena legendární dvojice českých cestovatelských průkopníků Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund a rovněž silák Zdeněk Knedla alias Železný Zekon.

Foto: Agentura Dobrý den
Kolik padlo rekordů? To ví Miroslav Marek z agentury Dobrý den, která české rekordy eviduje.

"My jsme napočítali 99 nových zápisů do rekordmanských tabulek. Festival začal největším srocením plyšáků pod největším plyšovým medvědem v ČR. Obří medvídek Kuky má na výšku 4 metry. Kolem něj pelhřimovské děti nashromáždily celkem 1628 plyšových zvířátek. Mělo to charitativní podtext, protože všechna zvířátka poputují po vyprání a vyčištění na dětské oddělení pelhřimovské nemocnice."

Diváky upoutala řada rekordů. Například Lubomír Vaněk z Brna dokázal oběma rukama zároveň nakreslit 50 karikatur návštěvníků festivalu a to za necelých 26 minut. Kreslil tak dvě karikatury zároveň. To fakír Petr Fiedor odpočíval - na fakírském loži ze střepů, čalounických jehel a žiletek ležel přes hodinu a stálo na něm šest lidí.

Foto: Agentura Dobrý den
"Z té přehršle rekordů bych jmenoval třeba siláka i René „Golema" Richtera, který dokázal ohnout celkem 9 padesátikorunových mincí v zubech. Pro ilustraci, jsou to stejné mince jako dvou eurovky. To znamená, že mají střed, který, když ten silák minci ohne, tak vypadne. Ohnul jich takto devět, což je nepříjemný pohled nejen pro diváky, ale především pro stomatology. Nicméně René to zvládá naprosto suverénně. O pestrosti našeho festivalu svědčí i to, že jsme tu měli třeba Václava Svobodu, který má největší sbírku vábniček zvěře. Má jich 265 z několika desítek zemí a z několika druhů materiálu. Pelhřimovským náměstím tak znělo každou chvíli všelijaké krákání, bučení a tak dále."

Že mají dlouhé vlasy nejenom ženy dokázal na festivalu Václav Soukup z Dolní Cerekve. Pyšní se nejdelšími vlasy v Česku. Měří už 140 centimetrů. Lenka Bednářová z Nové Bystřice předvedla svoji zručnost - je autorkou největších háčkovaných dějin. Za 11 měsíců uháčkovala 26 výjevů od pravěku až po současnost - je tu třeba Praotec Čech, Cyril a Metoděj, lidové české baroko, ale i boj proti terorismu. Policie by si ale nepřišla na dalšího rekordmana - Zdeňka Bradáče z Jablonce nad Nisou. Ten překonal světový rekord v úniku z policejních pout. Měl na to hodinu.

Foto: Agentura Dobrý den
"Dokázal se celkem 796 krát vyprostit z amerických policejních pout za pomocí spony do vlasů."

Jak dodal Miroslav Marek, na Festivalu rekordů a kuriozit se vyhlašuje také kuriozita roku 2011. Tou se staly Karlštejnské šachy od Vladimíra Glasera. Váží 48 tisíc kilogramů.

"Rekordmanem roku se stal dřevorubec Martin Komárek, který vytvořil v minulém roce světový rekord. Je to řezání extrémně výkonnou pilou. Kmen o průměru 46 centimetrů dokázal za sedm vteřin přeříznout celkem třikrát. Rekordmankou roku se stala Jana Dostálová, cukrářka, která vytvořila unikátní téměř půlmetrový čokoládový zámek, který je přesnou kopií zámku Chaumont na řece Loira. Cukrářky se při výrobě zámku nechaly proškolit i od pokrývačů, kteří jim vysvětlovali, jak se dělají střechy, aby voda odtékala, kam má. Střešních čokoládových tašek je na zámku kolem sedmi tisíc."