Figurka v betlému může mít i vaši podobu

Jaroslav Resl, foto: ČTK

Vánoce už jsou za dveřmi a neodmyslitelně k nim patří betlémy. V Novém Městě nad Metují přišli s unikátní nabídkou. Lidé mají možnost stát se předlohou pro postavičku v takzvaném Měšťanském betlému, který muzeum buduje od roku 2001. Více Zdeňka Kuchyňová.

Jaroslav Resl,  foto: ČTK
Vyřezávaný betlém, který je celoročně k vidění v Galerii Zázvorka, nyní obsahuje na pět desítek figurek a také část náměstí včetně novoměstského zámku. Postavičky vyrábí Jarmila Haldová ze Sedloňova, která plánuje doplnit ještě další domy a figurky podle přání zájemců. Pokud se tedy člověk neproslavil tak, aby měl sochu, může mít alespoň sošku v betlému. Více už ředitel muzea Jaroslav Resl.

"Paní Haldová je regionální výtvarnice, která ilustruje knížky, většinou pohádkové, odborné, přírodovědné a taky je řezbářka. Nápad s betlémem vznikl někdy v roce 2001. Město mělo kdysi dva městské betlémy, ty zmizely a chtěli jsme si udělat betlém nový. Oslovili jsme paní Haldovou a ta s tím souhlasila. Město však nemělo takové prostředky, aby mohlo udělat krásný vyřezávaný betlém. Takže jsme nabídli možnost, že si betlém mohou tvořit občané sami."

Poznáváte mezi postavičkami své spoluobyvatele?

"Já je tam poznávám, protože my děláme prostředníka. Většina lidí přijde k nám, řekne jakou by chtěla vytvořit postavičku a donese fotografii. Většina postaviček byla buď dárečkem nebo překvapením. A paní Haldová podle té fotografie člověka vyřeže. Nejenže dělá podobu toho člověka, ale taky ten, kdo figurku do betléma nechává dělat, si může rozmyslet, jak chce, aby vypadala nebo co má znázorňovat."

Musí být zájemce z Nového Města nad Metují nebo můžu přijít například já a nechat se vyřezat?

"Není podmínkou, aby byl zájemce z Nového Města nad Metují. Teď jsem tam měli jednoho pána až z Liberce, který nechal udělat myslivce."

Mezi postavami v betlému je tak možné nalézt malíře, fotografa, kováře či mladíky ve skautském kroji a s fotbalovým míčem. Ředitel muzea Jaroslav Resl nechal například vyrobit figurku své ženy, která je lékárnice a v betlému má podobu kořenářky. Někteří lidé nechali vyrobit také figurky inspirované malými dětmi s jejich oblíbenými hračkami, říká výtvarnice Jarmila Haldová.

"I v průběhu roku se ozvou lidi, kteří chtějí někoho z rodiny. Někdy to nemusí být ani konkrétní osoba, ale postavička, která nějakým způsobem znázorňuje jejich rodinnou profesi. Je tam taky hodně vnoučátek."

Kolik lidí zhruba do roka vyřázáváte?

"Dejme tomu, že přibude takových deset postav do roka."

Jak jsou figurky velké?

"Jsou asi 18 centimetrů vysoké. Někdy je to postavička bez složitých předmětů. Někdy je to docela složité, například kovář, který má kovadlinu a nějaké nástroje, tak to trvá déle. Někdy to dělám dva dny, někdy týden, záleží na té složitosti."

Odhaduje se, že výroba betlému skončí, až bude mít přibližně stovku figurek.