Filmy, večírky, zábava i slavní návštěvníci - to jsou filmové Karlovy Vary

02.jpg

Karlovy Vary žijí mezinárodním filmovým festivalem. Jeho 47. ročník nabízí do 7. července přes dvě stovky filmů, hraných i dokumentárních. Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převzala při jeho zahájení britská oscarová herečka Helen Mirren. Do Varů láká i nová znělka, která je věnována režisérské legendě Otakaru Vávrovi.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
Při úvodním ceremoniálu zaujala pódiová show bratří Cabanů. Letos v plaveckém stylu. Možná tím trošku věštecky předznamenali četné bouřky, které festival provází. Diváci po rozhrnutí opony viděli na projekci bazén a kaskadéry. Na jeviště pak přišli lázeňští pacienti v županech, mezi nimi i moderátor Marek Eben.

Do hlavní soutěže bylo přijato 12 titulů. Českou kinematografii na ní zastupuje mystifikační "reality film" Marka Najbrta. Má název Polski film. Česko pak zastupují v různých soutěžích tři desítky snímků. Soutěžní sekci Na východ od Západu zahájilo například slovensko-české sociální drama debutující Ivety Grófové Až do města Aš. Režisérka téměř dokumentárně zachytila příběh mladé Romky z východního Slovenska, která hledá štěstí až na samém konci Česka a v textilní továrně:

"Po střední škole jsem si chtěla vydělat na vysokou, proto jsem se ocitla úplně náhodou v Aši, kde jsem tři měsíce šila u stroje. Potom jsem odsud odešla, protože se mi tam nelíbilo a vrátila jsem se domů k mamince. Ale tu vzpomínku jsem si uchovala a na Vysoké škole múzických umění, kde jsem studovala dokumentární tvorbu, jsem se k té vzpomínce vrátila a začala jsem psát námět."

Jiří Mádl,  foto: ČTK
Ještě před českou premiérou představil ve Varech slovenský režisér Juraj Nvota svůj nový snímek Konfident. Do hlavní role obsadil Jiřího Mádla, který se tak patrně definitivně zbavil nálepky rafťáka a snowborďáka. V Konfidentovi hraje mladého radioamatéra, o kterého se zajímala komunistická Státní bezpečnost.

Filmy se v Karlových Varech promítají ve 14 sálech a jedna projekce střídá druhou. Světovou premiéru měla například digitálně restaurovaná kopie snímku Hoří, má panenko režiséra Miloše Formana z roku 1967. Projekci doplnil i nefalšovaný 'ples požárníků'. Šokovaní výherci si z tomboly odnášeli plyšové medvědy, porcelánové svícny a další artefakty 60. let. Hlavní cenou byla vařená prasečí hlava, v parném podvečeru vskutku dar spíše danajský.

Josef Váňa  (vlevo) a Jiří Bartoška,  foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
Po dvouleté přestávce se letos vrátily do oficiálního doprovodného programu filmového festivalu i dostihy. Byl na nich představen i videoklip k novému dokumentárnímu snímku o žokejovi Josefu Váňovi. Připadal si během natáčení jako filmová hvězda?

"To určitě ne, ale ze začátku jsem z toho byl docela zděšený, když za mnou pořád někdo chodil s kamerou. Pak jsem si na to zvykl a řekl bych, že poslední dva či tři měsíce jsem přestal vnímat, že za mnou někdo chodí. Já jsem se choval tak, jak jsem zvyklý a o tom asi ten film je."

Nasát festivalovou atmosféru se vydala do Karlových Varů i naše kolegyně Bára Kmentová. Hned po návratu přišla k mikrofonu a podělila se své dojmy.

"Patřím do skupiny lidí, kteří se každoročně na festival chystají a nakonec z nějakého důvodu neodjedou. To, že jsem tam letos mohla být a byla jsem tam tři dny, je pro mě malým zázrakem a za tu zkušenost jsem vděčná, protože ta atmosféra festivalová je naprosto jedinečná a asi neopakovatelná. Mezi všemi návštěvníky panuje taková, řekla bych soudržnost, která se velmi těžko popisuje. Zážitek je to opravdu velký."

Co všechno se dá ve Varech za tři dny stihnout?

"Určitě se dá stihnout spousta filmů. Bohužel jsem neviděla žádný český film. Viděla jsem ale výjimečný dánský film, který zatím i vede v diváckém hlasování. Jmenuje se Jagten, v překladu Hon, a vypráví příběh člověka, který je neprávem odsouzen za sexuální obtěžování dětí. Pak se dá navštívit spousta restaurací, což k festivalu pochopitelně patří. Je připraven bohatý program i co se týče zábavy a můžu potvrdit, že lidé tam za zábavou opravdu jezdí, protože velkým zážitkem byla třeba půlnoční premiéra filmu A Little Bit Zombie. I přes nepřízeň počasí, protože venku byla velká bouřka, tak byl sál úplně narvaný a v hledišti byly i takové osobnosti jako režisér Václav Vorlíček nebo herec Petr Vacek z divadla Ypsilon."

Bára Kmentová si už festival užila a tak nebude na jeho závěru, kdy Karlovy Vary navštíví americká herečka Susan Sarandon. I tu festival ocení Křišťálovým glóbem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.