Fišer bude na ME atletů spokojen se dvěma cennými kovy

Ilustrační foto: Marco Cecchini, stock.XCHNG

Do švédského Göteborgu se tento týden sjela atletická elita starého kontinentu. V rámci ME chce pochopitelně uspět i rekordní 45-ti členná česká výprava. Z loňského chladného, větrného a především deštivého světového šampionátu v Helsinkách se Češi vraceli se třemi medailemi.

Trenér české atletické reprezentace Václav Fišer,  foto: ČTK
Po roce se tedy atleti vydali znovu na sever Evropy. Ačkoliv vybojovat medaili na kontinentálním šampionátu je podstatně jednodušší, než na světovém fóru, šéftrenér české reprezentace Václav Fišer si předsevzal skromný cíl.

"Byl bych spokojený, kdybychom získali dvě medaile a pár finálových umístění. Dohromady jsem si spočítal, že bychom mohli získat 40 bodů - to bych byl velmi spokojený."

Naše atletická výprava by se měla opírat o tradiční hvězdy.

"Především to je Roman Šebrle, který potvrdil vzestup formy a tak si myslím, že medaili získá. Určitě bude mít vysoko kurz Bára Špotáková, která přestože není evropskou jedničkou, tak má naházeno nejvíce hodů přes šedesát metrů.

Jan Železný na šampionátu v Göteborgu,  foto: ČTK
Honza Železný, Sváťa Ton, tyčkaři i tyčkařky. Výprava je silná a tak doufám, že to dobře dopadne. Předvídat můžeme všelicos, ale rozhodne se na hřišti."

Přestože se do švédského Göteborgu vydalo rekordních 45 českých atletů, Fišer odmítá, že by tam někteří jeli v uvozovkách pouze na výlet. I přes případné neúspěchy totiž získají neocenitelné mezinárodní zkušenosti.

"Závodění není jenom o medailích, protože k nim se dostanou jen tři nejlepší. Vybojovat si účast na ME znamená vysokou úroveň. Limity jsme nestanovili příliš vysoko, protože kritéria IAAF pro MS jsou velmi těžká a teď půjde od příštího roku za sebou MS, OH a zase MS. Takže ti závodníci, kteří budou mít ambice startovat na některé z těchto světových událostí, musí mít za sebou nějakou mezinárodní zkušenost tohoto formátu. Proto jsme zvolili při nominaci tuto cestu."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio