Fotbalisté Liberce porazili v Poháru UEFA španělský Real Mallorca

Fotbalisté Liberce poletí k odvetě třetího kola Poháru UEFA na Mallorku s dvoubrankovým náskokem. Vysloužili si ho v prvním vzájemném měření sil s Realem na vlastním hřišti v podobě vítězství 3:1. Utkání sledoval Josef Kubeczka.

Liberečtí fotbalisté zřejmě pečlivě sledovali středeční zápas pražské Sparty s madridským Realem, což napovídal jejich přístup ke hře. Agresívní, totální fotbal, žádný míč nebyl předem ztracen, bojovnost do poslední minuty. A tak se stalo to, co málo kdo očekával. Severočeši téměř zopakovali výkon i výsledek ze zápasu proti soupeři z předchozího kola Poháru UEFA, také španělské Celtě Vigo. V úvodním zápasu 3. kola této evropské fotbalové soutěže porazili doma Real Mallorca 3:1.

Hrálo se na značně podmáčeném trávníku, na němž se podepsal jak déšť, tak i sníh. Domácí se s terénem vyrovnávali mnohem lépe. Liberec si vypracoval rychlé vedení, které už po dvaceti minutách zařídili Petr Lukáš a Petr Johana. Po brance Romana Jůna v druhé půli vedli Severočeši dokonce už 3:0. Hostům z Baleárských ostrovů dal naději do odvety, která se hraje za dva týdny na Mallorce, svou brankou Biagini.

Střelec druhého gólu domácích, obránce Petr Johana, k zápasu poznamenal:

"Já myslím, že z těch šancí, které jsme měli, jsme zaslouženě vytěžili tři góly. Bojovali jsme, snažili jsme se hrát nátlakový fotbal, presink na jejich hru, což se nám dařilo. Velká smůla je ten gól, který jsme dostali na 3:1."

Také liberecký trenér Ladislav Škorpil litoval toho, že jeho svěřenci nedokázali udržet čisté konto. Mallorku označil za velice kvalitního soupeře s rychlým přechodem do útoku. Přiznal však, že je s hrou i výsledkem velmi spokojen:

"Akorát tomu scházelo dohrát to bez obdržené branky. My jsme ve druhé půli trochu zbytečně ztráceli některé balóny a v tom oni nás předčili. Proto jsme tu druhou půli nevyhráli, i když jsme tam měli další možnosti a mohlo to být 4:1, 5:1. Na tom terénu se ukázalo, že se zvýraznila úloha standardních situací. V těch jsme byli naštěstí úspěšnější, poněvadž jsme dali tři góly a oni jeden. Já si myslím, že to je otevřená záležitost. Je to poločas, ve kterém vedeme 3:1."

Trenér Mallorky Sergio Krešič prohlásil, že průběh zápasu ovlivnil stav hřiště. "Věděli jsme, že může rozhodnout to, že se míč bude zastavovat, a z velké části se to potvrdilo. Náš tým byl v úvodu chladný, v 19. minutě prohrávat 0:2 je dost drsné," postěžoval si. Fotbalisty svého klubu ale pochválil za to, že neztratili koncentraci a vstřelili branku.