Fotbalisté Liberce vybojovali v Poháru UEFA největší úspěch klubu

Největší úspěch klubové historie v podobě postupu do třetího kola Poháru UEFA vybojovali ve čtvrtek hráči Slovanu Liberec. V chladném čtvrtečním večeru na domácím stadiónu porazili španělský klub Celta Vigo 3:0. Dašímu čekému klubu ve stejné soutěži - Příbrami - se podobný kousek nepodařil. Remizoval s PAOK Soluň 2:2 a z dalších bojů je vyřazen. Pokračuje Kateřina Brezovská.

Vysoce favorizovaného protivníka ze Španělska potrápili fotbalisté Liberce již před dvěma týdny ve Vigu, kde prohráli 1:3 a inkasovali branku v nastaveném čase. Před vlastními diváky srazili ale třetí celek španělské ligy doslova do kolen. Po taktické stránce zahráli na jedničku, oplývali nasazením i bojovností a ve španělsku letos ještě neporaženou Celtu Vigo, jasně přehrávali. "Zápas ukázal, že jsme silní fyzicky i psychicky", řekl liberecký trenér Ladislav Škorpil. K historickému úspěchu severočeských fotbalistů výrazně přispěl střídající útočník Jan Nezmar, který dal během dvacetimunutového pobytu na hřišti dva góly.

"My jsme šli do zápasu šli s tím, že to není beznadějné, ten postup. I když jsme měli tam dvoubrankové manko, tak jsme věděli, že se s nimi dá hrát už jen podle toho zápasu, který jsme odehráli ve Španělsku. A když se nám podařilo v prvním poločase vstřelit gól, tak jsem věřil v to, že ještě nějaký dáme v druhém poločase a že se nám to ještě povede. Nakonec tam padli ještě dva. Já si myslím, že to je opravdu senzační postup protože Celta Vigo je dneska jedno z nejlepších mužstev ve španělské lize, která je velice kvalitní. A já si myslím, že na to naše hřiště přijela ještě silnější jedenáctka, než která hrála ve Španělsku."

V neděli čeká liberecké fotbalisty ligové utkání proti Teplicím a tak - jak potvrdil Jan Nezmar - oslavy úspěchu nebudou tak bouřlivé.

"My právě z preventivních důvodů odjíždíme znovu na soustředění do Bedřichova, kde si nás trenéři pohlídají. Ale já si myslím, že určitě alsepoň skleničkou šampaňského si přiťukneme."

Po pátečním odpoledni zná Liberec dalšího soupeře ve třetím kole Poháru UEFA. Losování rozhodlo o tom, že jím bude další španělský celek Real Mallorca. Los v Ženevě rozhodl také o soupeřích pražské Sparty v osmifinálové skupině Ligy mistrů. Čeká je osminásobný vítěz soutěže Real Madrid, FC Porto a Panathinaikos Atény.